Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покана от Земен за завръщане в миналото

БНР Новини
Снимка: Община Земен

Земен е един от най-малките и най-красиви градове в България. Намира се на около 70 км югозападно от София. Разположен е от двете страни на река Струма, в малка котловина, която е преддверие към живописния Земенския пролом, през който лъкатуши река Струма. Тя води началото си от Витоша и има важна роля в живота на хората. Водите й се използват за напояване на овощните градини, а пясъчните наноси от коритото са ценен материал в строителството. Понеже природата в района е чиста и добре съхранена, в реката има риба и то от най-различни видове. Това привлича риболовци от София, Перник и близките населени места. Особено през лятото мястото се превръща в крайречен къмпинг с палатки и каравани на летовниците.  Районът е с планински релеф, а варовиковите скали примамват най-смелите с многото пещери, скрити във високите части на Земенския пролом.

Снимка: Община ЗеменПо поречието на Струма има много живописни гледки, а Земенския пролом е приказен природен феномен – твърди Теменужка Земенска, учителка по география в местната гимназия.

Снимка: Община ЗеменПроломът започва при град „Земен и е с дължина 21 км. Още Константин Иречек /чешки историк и политик/ е минавал през Земен и е казал, че това е един от най-красивите проломи в България. Сравнил го с Искърския.  До ден днешен той си остава единственият незастроен и девствен пролом в страната. През него може да се мине по железопътната линия, построена през 1909 г.  Не само извивките и осморките, които прави Струма, но скалите тук образуват причудливи  образувания. Човек може да се възхити и на природните феномени, каквито са скалните пирамиди. Земенският пролом е известен и с това, че тук се намира първата крепост, издигната още преди падането на България под Византийско робство. Наричала се Земонград  и е дала името на нашето селище. Забележителни са също и многото църкви и манастири, изграждани през вековете от двете страни на пролома. Предвидено е, със средства на общината, скоро да бъде изградена туристическа екопътека, която още по-добре ще разкрива пред туристите неповторимата природа на Земенския край.”

Снимка: БГНЕСНяма как да дойдете до град Земен и да не посетите прочутия Земенски манастир. Той е емблемата на града. Датира още от XI век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура. Светата обител се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква, разположени в средата на голям двор. Храмът „Св. Йоан Богослов” заслужава най-голямо внимание в този комплекс, за него разказва местният екскурзовод Камелия Петрова.

Снимка: БГНЕС„Това е една от най-старите църкви в България, датира от XІ век. А самият манастир е от XIV век. Радваме се на красива природа наоколо и на много туристи. Разказваме им за църквата, която е с уникална архитектура. Построена е с формата на куб, като дължината на всяка една страна е 9 м.  Била  е изографисвана два пъти.  Първото изографисване е било непосредствено след изграждането й. Оттогава има запазен само един образ, този  на Света Ана. Останалите стенописи са от XIV век, когато стените били изцяло изографисани. Малко образи са запазени, но е интересно да се видят. Самите лица на иконите са много живи, реалистични. Стенописите са в автентичния им вид. Не са реставрирани, а само почистени и консервирани. Този храм много наподобява Боянската църква край София и тази в с. Добърско в полите на Рила. Всъщност  това са  едни от най-старите и най-ценните църкви в България. В цял ръст са изобразени апостолите Петър и Павел, Теодор Стратилат.  Тук се намира и едно от първите изображения на Свети Иван Рилски – небесния покровител на българския народ. Знае се, че той е живял по тези земи.  Портретите на ктиторите в Земенския манастир са също с изключително голяма художествена стойност и могат да се сравняват единствено с образите на севастократор Калоян и съпругата му Десислава от стените в Боянската църква, която е под егидата на ЮНЕСКО. Забележителен е и олтарът в Земенския манастир!  Подобен трудно може да бъде видян другаде.  Представлява масивна каменна плоскост, а под него са подредени разноцветни мраморни и каменни парчета, събрани от дарения на местните жители.” Снимка: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14