Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Димитров – победител в световен фотоконкурс на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

СнимкаИкономист по образование, пътешественик, природолюбител и фотограф по призвание. Така се описва пловдивчанинът Христо Димитров. Преди броени дни той стана носител на наградата „Documentary Award Winner” в световен фотоконкурс, организиран съвместно от ЮНЕСКО и Китайската фолклорна и фотографска асоциация. Младият българин грабна отличието в категория „Архитектура” в сериозна конкуренция с над 4400 фотографи от цял свят. Снимките, с които се включва в надпреварата, са на два древни арменски манастира. „Избрах да участвам с тях, защото архитектурата им е уникална. Човек трябва да ги посети, за да усети атмосферата”, сподели за Радио България Христо. Кадрите запечатва преди две години по време на свое пътуване в Армения, което е част от проект, целящ да популяризира арменската култура в България. Фоторазказът на българина вече e включен в книгата на ЮНЕСКО „Memory of Mankind”. Христо, облечен в тракийска носия, присъства на официалната церемония по награждаването, която се проведе в края на юни в Пекин. За впечатленията си от пътуването дотам, той разказва:

„За времето, което имах, успях да разгледам част от Пекин. Бяха ни организирали посещение на Великата китайска стена. Специално в Пекин най-много ме впечатли Забраненият град и Летният дворец на императора. Две невероятни места със страхотна архитектура и с невероятен дух, които си заслужава да се видят.”

За Христо фотографията е възможност да запечаташ моментите, които никога повече няма да се повторят. „Имаш един-единствен миг да ги заснемеш и те да останат завинаги там”, споделя още той. Пейзажът и архитектурата са двете неща, които най-силно привличат фотообектива му. Освен стари манастири и църкви, младият фотограф обича да снима и модерната архитектура на големия град. А какво събужда интересът му към фотографията?

„Обичам да чета и да пътувам. В списания като National Geographic, в които чета за различни интересни места по света, има публикувани страхотни фотографии. Разглеждайки ги, те провокират да посетиш тези места. Това ме заплени. В един момент реших, че искам и аз да правя нещо подобно и да мога да споделям с мои близки и приятели впечатленията си от пътешествията ми из България, защото доста обикалям из българските планини. Това беше първата отправна точка да започна да се занимавам с фотография.”

За къде обича да стяга куфара си Христо?

„Всяка една държава има своята история, своите интересни моменти. Аз специално обичам да се насочвам към не толкова нашумелите градове, и не толкова известните. Винаги се радвам, когато мога да отида някъде при по-обикновени хора, в не толкова предлагани дестинации, както се случи с Армения. Тя беше една непозната за мен държава. Наскоро бях в Босна и Херцеговина, която също не е толкова популярно място. Обичам да съм сред по-простичките неща, защото според мен в тях се крие повече красота. Вече има сериозна урбанизация в градовете, която напредва бързо и започват да се забравят малките неща, като селата и трябва да ги популяризираме.”

Следващата прицелна точка за Христо е друг международен фотоконкурс, този път организиран в рамките на европейската общност.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05