Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият футболен шампионат започна по стар образец

БНР Новини
Трикратният шампион „Лудогорец” започна сезона със сензационна загуба с 0:1 при гостуването на новака „Хасково”.
Снимка: БТА
Само седмица след края на най-големия празник за всеки любител на футбола – Световното първенство в Бразилия, бе даден старт на новия шампионат на България по футбол – сезон 2014/2015 година. За съжаление на българските запалянковци новото първенство „обещава” да протече по стар нелицеприятен образец. Поводите за такава прогноза са не един и два. Най-напред имаме буквално повторение – неизменният шампион през последните години „Лудогорец” започна със загуба, пак от новак, пак като гост с 0:1, пак от отбор от Югоизточна България, но вместо от „Любимец” – от „Хасково”. Столичните грандове също повтарят старите си проблеми – ЦСКА с безпаричието, „Левски” – с безидейната си игра.

Постарому я карат българските отбори и в европейските клубни турнири. „Лудогорец” почти сигурно ще преодолее първото си препятствие – люксембургския „Дюделанж”, за да срещне както и миналата година сръбския „Партизан” – да се надяваме отново успешно. И трите ни представителя в Лига Европа, меко казано, не бяха особено убедителни в първите си мачове от втория предварителен кръг, при това срещу повече от скромни съперници. ЦСКА се пребори за равенство у дома – 1:1 срещу молдовския „Зимбру”, а „Литекс” допусна срамна домакинска загуба с 0:2 от „Дьошгьор” (Унгария). Не особено убедителен бе и пловдивският „Ботев”, стигнал в крайна сметка до минимална победа у дома срещу скромния австрийски тим „Санкт-Пьолтен”. В случай на краен успех след реванша обаче, пловдивчани ще срещнат доста сериозно препятствие – холандския „ПСВ-Айндховен”. Макар че през миналия сезон „Лудогорец” доказа, че славата на „филипсите” да е останала далеч назад в миналото.

Иначе, новият футболен шампионат започна по миналогодишната схема в два етапа, но с два отбора по-малко - 12. В първата част от 22 кръга отборите ще се срещнат по два пъти при разменено гостуване. Във втория етап тимовете ще бъдат разделени на две шестици, в които ще се изиграят още 10 кръга по същата схема. Независимо от резултатите в първия кръг, смело можем да прогнозираме, че съставът на първата шестица след края на първия етап едва ли ще бъде коренно различен от миналогодишната група отбори, определили шампиона и медалистите.

С още по-голяма сигурност обаче можем да предвидим, че зрелищата ще бъдат рядкост за българските любители на футбола, поразглезени след най-резултатния „Мондиал” от 1958 година насам. За това говори и фактът, че единствено „Славия”, победила у дома новака „Марек” с 4:1, успя да отбележи повече от един гол на старта на новото първенство. Адмирации за волята за победа заслужиха два от миналогодишните челници. ЦСКА измъкна победата на негостоприемния стадион на „Литекс” в Ловеч. Пловдивският „Ботев”, макар и с гол от дузпа, надделя над столичния „Локомотив”. Останалите две срещи – „Левски” срещу „Локомотив” (Пловдив) и „Берое” срещу „Черно море”, завършиха с равенства – 1:1.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40