Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Царево се открива фар със скулптура на тракийска богиня

Снимка: БГНЕС

В Царево ще бъде открит новият фар с бронзова фигура на тракийска богиня. Фигурата е висока над 5 метра и тежи около 3 тона. Това е първият по рода си фар-скулптура, който ще посреща рибарите и корабите.

Уникалният фар-скулптура е новата атракция в Царево. Бронзовата фигура е разположена върху бетонен пиедестал, на височина над 16 метра от морското равнище. Тя е адаптация на тракийска богиня от гробницата при село Свещари и е дарение от световно признатия автор Павел Койчев. Това е първият по рода си фар-скулптура в света, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

Постарах се да потърся във всички видове търсачки и наистина се оказа, че няма друг такъв. Това е единственият и от тук нататък всеки следващ ще бъде като този в България, а именно в Царево, на входа на пристанището. Имало е един такъв някога в древността, това е Родоският колос, но всъщност отдавна, отдавна го няма. Сега има нов такъв в света и това е този, който е при нас, каза Лапчев.

Изграждането на нов фар в Царево се наложи, след като старият беше разрушен от бурното море през зимата на 2012-а година. Идеята за фар да бъде издигната скулптура на тракийска богиня предизвика острата реакция на Българската православна църква, която поиска женската фигура да бъде заменена с кръст. Сега завършеният фар ще се превърне символ на сигурността и гостоприемството на Царево, смята обаче кметът Георги Лапчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!