Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светът престана да бъде добро място за живеене*

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: архив

Все още е лято, но Украйна подготвя газов удар срещу Европа. Да, топло е, хората си почиват на плажа и никой не се замисля, че по всички правила на „войната” можем да останем на студено през зимата, защото на 14 август Украйна прие закон, според който се разглежда възможността да се въведе пакет от санкции срещу Руската федерация – блокиране на активите на физически лица, отнемане на лицензи на компании и банки и най-важното, ограничаване транзита на руския газ.

Преминаването на газа през Украйна накара Брюксел да се замисли, поради простата причина, че сега синьото гориво се получава от петнайсет страни-членки на Евросъюза, като някои от тях (например България) са изцяло зависими от доставките през Украйна.

Първи ще пострадат Турция, България и Гърция. Ще „гладуват” по газа Словакия, Австрия, Италия, Хърватия и Унгария. Италия получава газ и от други източници, но дали ще може да увеличи тези доставки?

Да вземем за пример програмата „Източно партньорство”, чиято реализация в Украйна стана катализатор на социално-политическата и икономическата криза по границите на Евросъюза. Сега Брюксел е принуден, вместо да поддържа икономиката на юг в ЕС, да насочи финансовите потоци към Украйна.

Украйна не е единственото място, където вместо да се изпишат вежди, се избодоха очи.

„Подбутването” на „социалните революции” доведе и до създаването на „Ислямски халифат”. Сирийската псевдореволюция се обърна срещу тези, които я започнаха. Както съобщава ливанският вестник „Ас-Сафир” терористите от „Ислямската държава Ирак и Левант” са похитили от собствената й клиника, в източната провинция Деир ез Зор, лекарката Руя Диаб. Обезглавяват я само защото е лекувала и мъже. Абсурдността на жестокото наказание е очевидна като се има предвид, че специалността на жертвата е стоматология. Между другото – тези, които са установили контрол над тази част от Сирия, забраняват на жените да ходят на преглед при лекари мъже под страх от смъртно наказание.

Убиецът на американския журналист Джеймс Фоули е с перфектен английски език, с лондонски акцент. Той вероятно е един от главните надзиратели, грижещи се за похитени западни граждани, които са държани в Рака, бастион на „Ислямската държава” в Сирия.

Жертви на „бойците”, без значение откъде – „Ислямска държава на Ирак и Левант”, „Сирийска свободна армия”, „Ислямски фронт” или други незаконни въоръжени формирования, са не само сирийци. Терористите от „Ислямската държава” съобщиха, че са пленили японския журналист Харуна Юкава и го обвиняват в шпионаж. Този човек работи за „бунтовниците”, по-точно – за „Ислямски фронт”. Той не е единственият, който поддържа сирийската псевдореволюция, но вече е принуден да преглътне горчивите й плодове.

Всички знаем кои са виновни за това, че светът престана да бъде добро място за живеене. Това вече не е толкова важно. Главното, което стои на дневен ред пред международната общност, е да обедини усилията си при прекратяването на кризата в Украйна и срещу „Ислямската държава” и други джихадистки структури. По тези въпроси координацията на Европейския съюз с Москва е по-полезна, отколкото крайната конфронтация и „дрънкането” на оръжия.

Събитията се развиват много бързо.

В Украйна има убити етнически българи, в Донецк вече се използва балистична ракета, убит е консулът на Литва в Луганска област…

Ислямската групировка „Боко Харам” обяви ислямски халифат в град Гуоза, Североизточна Нигерия…

Канада обяви готовността си да използва сила при конфликт с Русия в Арктика…

* Мнението на автора може да не съвпада с позицията на медиата

Още от категорията

Никола Минчев: Парламентът няма да бъде придатък на изпълнителната власт

Закриването на специализирания съд и прокуратура ще бъде един от приоритетите на 47-ото Народно събрание, заяви новоизбраният председател Никола Минчев в първото си интервю на този пост. Пред бТВ той декларира, че парламентът няма да бъде придатък на..

публикувано на 04.12.21 в 10:52

Приоритетите на новия български парламент

Под председателството на най-възрастния депутат д-р Силви Кирилов , депутатите от новия 47-и парламент на България положиха клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа на България. Обръщение към депутатите и нацията отправи..

публикувано на 03.12.21 в 12:20

Присъствието на хора без политически опит в парламента може да се отрази благотворно на системата

Новите народни представители официално започват работа днес, 3 декември. Сред 240-те депутати в състава на 47-ия парламент изпъкват много нови лица, които притежават малък или почти никакъв парламентарен стаж. Техните професионални биографии..

публикувано на 03.12.21 в 07:05
Подкасти от БНР