Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското и датското прасе „засегнати” от санкциите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Около 5 млн. евро са загубите на България досега от руските санкции. Те се увеличават всеки ден от нереализираното селскостопанско производство и спада на пазарните цени.

Само в едно от стопанствата на производители на праскови в Сливенска област 100 тона от неговата продукция беше дадена за храна на прасетата. Евросъюза обеща да компенсира загубите, но обезщетенията все още не са пристигнали. Те обаче няма да бъдат достатъчни за новата реколта, тъй като ще бъде изместена от плодове от Испания и Гърция, които са по-евтини заради по-големите европейски субсидии. Освен това са предназначени да поемат руския пазар. Българските производители ги очакват нови загуби, които ще вкарат цялото производство на плодове в дългосрочна криза.

Много по-тежко е положението с датското прасе, за разлика от българското, принудено да яде само праскови. Дания ще загуби, заради наложените от Русия забрана за внос на храни от Европейския съюз, четири милиарда датски крони (около 537 млн. евро). Загубите са с два пъти в повече от първоначалната оценка.

През последните няколко месеца изкупните цени на датското свинско се сринаха – съобщава в публикация Jyllands-Posten. Днес фермерите получават 9,4 крони (1,26 евро) на килограм месо срещу 11,9 крони (1,60 евро) преди година. В същото време потребителите са щастливи от намаляването на цената на най-популярния продукт в Дания. Според Департамента по статистика, износът на свинско месо за Русия през миналата година е донесъл печалба повече от два милиарда датски крони (около 268,5 млн. евро). Русия е петата голяма държава потребител на датско свинско.

От руската забраната за внос на храни от Европейския съюз ще пострада и Холандия, като щетите се очаква да възлязат първоначално на 300 милиона евро. Това е по данни на холандското Централно бюро по статистика, като общият размер на щетите може да достигне около 1,5 милиарда евро. По данни на бюрото, общата печалба от износ на селскостопански продукти за Русия е възлизала на повече от 500 милиона евро. От друга страна, в съобщение на холандското Бюро за статистика, в най-засегнатите сектори работят общо около пет хиляди души, чиято заетост вече е под въпрос.

От ембаргото, наложено от страна на руските власти по отношение на стоки от ЕС, сериозно е наранена и Латвия. Фермерите, специализирани в отглеждането на плодове и зеленчуци са принудени да ги раздават безплатно. Но тъй като пазарът е пренаситен, ще се наложи голямо количество от продукцията да бъде унищожено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13