Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стив Ханке: Мизерията в България идва по веригата на недоверието

БНР Новини
Снимка: БТА

Архитектът на българския валутен борд, американският икономист Стив Ханке не скри разочарованието си от българския инженеринг в бюджета, банковата система и политиката. Той бе специален гост на Българския икономически форум, състоял се в София.

„Източникът на мизерията в България е липсата на доверие – на банковия сектор в икономиката на страната, както и на бизнеса в политиката на българските правителства. Това, от което се нуждаете, е шоково връщане на доверието, реформи като предприетите от Маргарет Тачър във Великобритания през 1981-ва”, смята професорът.

Министърът на регионалното развитие и строителството Лиляна Павлова и министърът на икономиката Божидар Лукарски заявиха намерение да връщат доверието на бизнеса чрез инвестиране на парите от европейски фондове в реалния бизнес. Става дума за държавни поръчки, насочени към едрия бизнес, ангажиран със строителство на пътна инфраструктура. При тях над 70 процента от финансирането идва от еврофондове. А също и за публично-частни партньорства (ПЧП), с помощта на които Павлова планира реформи във водния сектор и саниране на жилищния фонд.

„За съжаление, назад в годините, партньорството между бизнеса и държава, т.нар. публично-частно партньорство, беше станало едва ли не мръсна дума, коментира Лиляна Павлова. – Със съвместни усилилия трябва да направим така, че това партньорство да намери своето достойно място.”

Лиляна Павлова обещава парче от макар и постната държавна финансова баница да стигне и до средните и малките фирми за санирането на жилищния фонд.

Според Стив Ханке, планираните от кабинета мерки няма да върнат загубеното доверие. В дългосрочен план публично-частните партньорства, които кабинетът “Борисов-2” смята да претопли и сервира, са източник на корупция, подчерта той.

„Публично-частните партньорства са бедствие, което води до корупция. Всякакви връзки между частния бизнес и правителството са източник на корупция, особено в България. Когато чуете за публично-частни партньорства, знайте че е покана за голяма корупция”, беше категоричен професорът.

По повод големите очаквания към еврофондовете, той посъветва да не се обвързваме прекалено с тях. Защото това би довело до добавяне на още бюрократични слоеве и още корупция.

С цел връщане на доверието, той препоръча на новия кабинет серия от краткосрочни мерки. А именно ограничаване на държавните разходи, решаване на проблема с цените на електрическата енергия, приватизация като източник на финансиране, бързо решаване на фиаското КТБ.

Според Ханке, единственото сигурно нещо в България е въведеният през 1997 г. валутен борд, въпреки че периодично се чуват гласове за отмяната му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16

Парламентът одобри изграждането на VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите приеха на второ четене да бъде осъществено сътрудничество със САЩ за изграждането на 7-и и 8-и блок АЕЦ "Козлодуй". Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителствaтa на България и САЩ за сътрудничество по Проекта за..

публикувано на 21.03.24 в 11:51