Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Величков – ненадминатият в българския мъжки биатлон

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Много ще се радвам, ако моите постижения бъдат подобрени, защото това ще означава, че се развиваме”. Това сподели в интервю за „Радио България“ Владимир Величков. Днес за мнозина името му звучи непознато, но експертите в биатлона още помнят успешните му участия по заснежените писти от 80-те години на миналия век.

Роденият през 1959 г. Величков навлиза в активния спорт като ученик в 6 клас, когато се записва в клуба по ски-бягане в родното му село Стамболово, Югозападна България, който функционира и до днес, а малко по-късно се пренасочва към биатлона. През февруари 1980 г. той и Юри Митев са първите български биатлонисти с участие в олимпиада – в Лейк Плесид, САЩ. Тогава обаче те се разминават със своите минути слава. Защо? Ето какво споделя Владимир Величков:

„Тогава функционално бях добре подготвен. В Лейк Плесид, обаче, беше много студено, а ние не бяхме подготвени много добре тактически - нямахме подходящи патрони. Нашите стреляха до минус 10 градуса, а там беше доста под тази температура. Понатрупахме много грешки в стрелбата и имахме слаби резултати“.

Само месец по-късно обаче двайсетгодишният Величков показва нивото си, като постига класирания, останали ненадминати до ден днешен в българския мъжки биатлон. В руския град Мурманск, в последния кръг на сезон 1979/1980, Величков заема престижното второ място в индивидуалния старт на 20 км, а на следващия ден печели и третото място в спринта на 10 км. „Това ми беше първа година при мъжете. След Олимпийските игри не участвахме в други международни състезания, а само във вътрешни. Донякъде ни понаказаха. Никой не очакваше да направим успешен старт“, се връща Величков в миналото. През следващия сезон – 1981/1982 г., той отново е в елита – четири пъти попада в челната десетка в стартовете от Световната купа. До края на 80-те години на 20 век остава сред лидерите в световния мъжки биатлон. В актива си има три 4-ти, две 5-ти и две 6-ти места в стартове от Световната купа. Най-много се гордее с двете пети места от Световни първенства - в Минск през 1981/1982 г. и в Руполдинг, Германия, през 1984/1985 г.

Да научим от именития спортист, каква е разликата в биатлона през онези години и днес:

„По онова време имаше по-голяма вътрешна конкуренция. Борбата тогава беше голяма – кой ще се класира, за да излезе навън, в чужбина, да види свят. Иначе методиката и тогава, и сега, е една и съща“.

След прекратяване на активната си състезателна дейност Величков се оттегля от спорта, а днес има собствена дърводелска работилница. На въпроса, дали не съжалява, че не се е отдал на треньорска дейност, той отговаря:

„Единствено съжалявам, че натрупах доста опит и не можах да го предам на по-младите. Специално в стрелбата, която куца и до ден днешен, можех да им помогна. За това най-много съжалявам“.

Преди половин година Величков е поканен за член на Управителния съвет на Българската федерация по биатлон, което показва, че неговите успехи не са забравени. Днес той с удовлетворение следи развитието на своите следовници. „Момчетата в българския биатлон са много добри”, споделя Величков, визирайки талантливите млади състезатели Красимир Анев и Владимир Илиев. Сред успехите на родения през 1987 г. Анев е постигнатото през януари 4-то място в Оберхоф, Германия, в състезание за Световната купа. Това е най-доброто класиране за българския мъжки биатлон в дисциплината „Масов старт” на 15 километра, право на участие в която имат 30-те най-добри биатлонисти. Това означава, че има надежда за бъдещето на българския биатлон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нургюл Салимова

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките Нургюл Салимова постигна първа победа в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто. В IV кръг от надпреварата в канадския град 20-годишната..

публикувано на 08.04.24 в 10:10

ЦСКА надви "Левски" във вечното дерби

Отборът на ЦСКА-София победи "Левски" с 2:0 в дербито от 28-ия кръг на Първа лига. Червените не дадоха шансове на съперника си пред над 30 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски".  На мач като на война - рекордни количества бомбички за..

публикувано на 07.04.24 в 17:18
Карлос Насар

Карлос Насар със златен медал на Световната купа по вдигане на тежести

Карлос Насар спечели златен медал на турнира за Световната купа по вдигане на тежести, която тази година се провежда в Пукет, Тайланд. Българинът стана шампион с 396 кг в двубоя в категория до 89 килограма при мъжете. В изхвърлянето 19-годишният..

публикувано на 07.04.24 в 09:24