Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво България привлича британския бизнес

БНР Новини
Президентът Росен Плевнелиев откри пленарната сесия на GREAT Mega Mission 2015, на която британски делегати се запознаха с възможностите за правене на бизнес в България и се срещнаха с потенциални партньори
Снимка: БТА

На безпрецедентно посещение в София е британската бизнес делегация GREAT Mega Mission 2015 с участие на повече от 50 водещи компании, възнамеряващи да инвестират в България в секторите ядрена енергетика, нефт и природен газ, околна среда и води и обществен транспорт. Делегацията е организирана от британския правителствен отдел за търговия и инвестиции и е част от кампанията GREAT Britain, с която Великобритания се промотира като място за бизнес, образование и развлечение.

Делегацията е водена от Брайън Уилсън, бизнес посланик на британския премиер, бивш министър на енергетиката, член на Консултативния съвет на правителството и директор във футболния клуб „Селтик”. По думите на Уилсън, България е избрана да участва в GREAT Mega Mission 2015 поради примамливите възможности за инвестиции, които предлага. В сектор ядрена енергетика се провеждат търгове за извеждане от експлоатация на блокове 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй” на стойност 500 милиона евро, а се очаква и конкурс за удължаване срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ, за други 346-416 млн. евро. България ще модернизира системата си за пренос на газ, в което ще бъдат инвестирани близо 554 млн. евро. По отношение на транспортната инфраструктура, 700 млн. евро от европейските фондове, предвидени за България в периода 2014-2020 г., ще бъдат предназначени за важни железопътни проекти. Съществуват и възможности за изграждане и реконструкция на пътища, например част от магистрала „Струма”, чиято стойност е 325 млн. евро. 2 милиарда евро ще се инвестират до 2020 г. в различни проекти за опазване на околната среда.

При откриването на пленарната сесия на GREAT Mega Mission 2015 президентът Росен Плевнелиев характеризира икономическите отношения между България и Великобритания така:

„Великобритания е изключително важен търговско-икономически партньор за нашата страна. Търговският обмен нараства устойчиво всяка година с 10% и това е един добър тренд. С инвестиции над 2,1 млрд. евро Великобритания е петият най-голям инвеститор в България. Ценим изключително високо всяка инвестиция от Обединеното кралство в България”. Като обобщи плановете на новото правителство на България, президентът изтъкна реформите по проект „България 2020”, а след това обясни защо България би била стратегически пазар за инвеститорите:

„Новото българско правителство си поставя сериозни цели, амбиции за реформи. България има своята национална програма за развитие – „България 2020”. България има своите ясни амбиции за реформи в структурни сектори и, разбира се, България е едно стратегическо местоположение, атрактивна инвестиционна дестинация и много перспективен пазар...”

Вицепремиерът Томислав Дончев увери инвеститорите, че приоритет номер едно за правителството е стабилността. Той каза също, че в България има множество малки и средни предприятия, които очакват британските инвеститори.

„Тук има цели екосистеми от малки и средни предприятия от бизнеси, които биха могли да бъдат ваши партньори… Добрата новина е, че седемте оперативни програми от стария програмен период работят, парите се движат, превръщат се в инвестиции. Другата добра новина е, че въпреки известното забавяне, което имаме, четири от оперативните програми са вече одобрени за периода 2014-2020 г. Тук се отварят много възможности.”

Томислав Дончев изтъкна също, че българският пазар е добра възможност за всички компании, които са активни на газовия пазар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58