Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия ще има право да влияе на договорите на "Газпром"

Снимка: архив

Лидерите на ЕС подкрепиха предложението на Еврокомисията за създаване на енергиен алианс. Според "Комерсант" това е най-тежката енергийно политическа инициатива на ЕС след приемането през 2009 г. на Третия енергиен пакет, създал много проблеми за Русия. ЕС може да предизвика още по-голямо главоболие, защото в  концепцията се предлага Еврокомисията да получи правото пряко да влияе върху търговските споразумения за газовите доставки, включително и договорите на "Газпром", като по този начин влоши още повече монополното му положение спрямо Европа.

Първият опит за намеса в търговските преговори ЕК получи по време на газовия конфликт между Русия и Украйна, като ситуацията там въобще не е от полза за "Газпром".

Брюксел всъщност призовава по-бедните страни от ЕС, каквато е и България, да купуват газ на дори на по-висока цена, отколкото предлага Русия. Например, газът от Катар за Полша излиза с 30% по-скъпо, отколкото руският.

В допълнение може да се спомене , че лобираните от Еврокомисията проекти, например - „Южният газов коридор“, са откровено политически. Реализацията им може да бъде доста съмнителна, когато Москва изгради газов хъб в Турция. Ако за Европа се окаже, че не е готова да купува руски газ, който не минава през Украйна, то Русия ще отиде на други пазари. Разбира се, първоначално тя ще понесе загуби, но в дългосрочен план има опасност да загуби Европейският съюз.

В петък(20.03) се проведоха преговори по новия "летен пакет" от руските доставки на газ за Киев. Конкретни договорености не бяха постигнати, но пък бяха очертани общите контури на съглашението - "Газпром" ще продължи да доставя газ по предплатена цена и ще запази отстъпката по договора. Украйна се съгласи да закупува руски газ за запълване на подземните си хранилища до удобно ниво за всички страни - 19 милиарда кубически метра, като Еврокомисията по принцип е готова за частично финансиране на покупката. Следващият кръг от преговорите е насрочен за средата на април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05