Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия ще има право да влияе на договорите на "Газпром"

Снимка: архив

Лидерите на ЕС подкрепиха предложението на Еврокомисията за създаване на енергиен алианс. Според "Комерсант" това е най-тежката енергийно политическа инициатива на ЕС след приемането през 2009 г. на Третия енергиен пакет, създал много проблеми за Русия. ЕС може да предизвика още по-голямо главоболие, защото в  концепцията се предлага Еврокомисията да получи правото пряко да влияе върху търговските споразумения за газовите доставки, включително и договорите на "Газпром", като по този начин влоши още повече монополното му положение спрямо Европа.

Първият опит за намеса в търговските преговори ЕК получи по време на газовия конфликт между Русия и Украйна, като ситуацията там въобще не е от полза за "Газпром".

Брюксел всъщност призовава по-бедните страни от ЕС, каквато е и България, да купуват газ на дори на по-висока цена, отколкото предлага Русия. Например, газът от Катар за Полша излиза с 30% по-скъпо, отколкото руският.

В допълнение може да се спомене , че лобираните от Еврокомисията проекти, например - „Южният газов коридор“, са откровено политически. Реализацията им може да бъде доста съмнителна, когато Москва изгради газов хъб в Турция. Ако за Европа се окаже, че не е готова да купува руски газ, който не минава през Украйна, то Русия ще отиде на други пазари. Разбира се, първоначално тя ще понесе загуби, но в дългосрочен план има опасност да загуби Европейският съюз.

В петък(20.03) се проведоха преговори по новия "летен пакет" от руските доставки на газ за Киев. Конкретни договорености не бяха постигнати, но пък бяха очертани общите контури на съглашението - "Газпром" ще продължи да доставя газ по предплатена цена и ще запази отстъпката по договора. Украйна се съгласи да закупува руски газ за запълване на подземните си хранилища до удобно ниво за всички страни - 19 милиарда кубически метра, като Еврокомисията по принцип е готова за частично финансиране на покупката. Следващият кръг от преговорите е насрочен за средата на април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52