Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На стоп 2.0

БНР Новини
Снимка: Аha!CAR

Аha!CAR е безплатна платформа за споделено пътуване и е една от първите в България. Наскоро Aha!CAR получи наградата „Инвеститор в околната среда“. Отличието е за компании с най-активна дейност за опазване на околната среда, създаване и използване на екологично чисти продукти или технологии.

Повече за споделеното пътуване и платформата ни разказа един от нейните създатели – Калоян Илиев, който пътува споделено от дълги години:

„Културата на споделеното пътуване е пренесена в България от български студенти, които са учили в чужбина. В момента в Европа функционират от доста дълго време много силни платформи за споделено пътуване – казва Калоян. – Връщайки се в България, тези студенти правят опит да пренасят тази практика, тази култура на споделянето, не само по отношение на пътуването, но и на всякакви други ресурси. Най-вероятно сме впечатлили журито с интересния подход. Използваме мобилните приложения за насърчаване на обществото да споделя свободните места при пътуване с автомобил , предимно в градска среда. По този начин въглеродните отпечатъци от ежедневното придвижване с кола между дома и офиса намаляват. Този вид транспорт има добра перспектива за развитие в българското общество, не само в големите градове, но и в национален мащаб.”

Аha!CAR ще участва и на европейските бизнес награди за околна среда.

Един от привържениците на споделеното пътуване е Калин Георгиев. Той е магистър софтуерен инженер и пътува споделено най-често от София до родния си град – Харманли и обратно. Калин разказва какво го е накарало да използва този алтернативен метод на придвижване:

„От  една страна ми излиза по-евтино, от друга ми е много по-удобно, защото не трябва да мъкна багажи и сакове до автогарите.Щом съм пътувал веднъж с някого, много често повтаряме това със същите хора.”

Друг ентусиаст за този вид пътуване е Петър Манолов. Той е завършил информационни технологии. От Пловдив е, но живее в София от 25 години. Споделя пътуване от близо 2 години. Ето как той вижда предимствата на пътуването заедно:

„На първо място се спестяват много вредни емисии. Освен това, човек прави нови запознанства, нови приятелства и по-бързо и приятно му минава времето, докато пътува. Това е ситуация, в която всички печелят.”

Петър беше единственият, който си припомни неприятна история от свое споделено пътуване, когато е бил шофьор. Той се сблъскал с некоректни спътници, които намерил във Фейсбук. Те закъснели с повече от половин час. Искали много почивки, а по време на пътя даже употребили леки наркотици.

„Ако ги бях качил от Aha!CAR, нямаше да им оставя положителен рейтинг добавя той. – Щях обективно да споделя с другите потребители, за да внимават с такъв тип хора и да не пътуват и те на тръни.” 

Валентин Стайков  е от Хасково и е завършил Техническия университет в София. Неговите споделени пътувания започват съвсем случайно чрез Фейсбук. Правилата в неговия автомобил са следните:

„Забранено е пушенето. Качвам домашни любимци, макар че след това има доста косми по седалките и т.н. Все пак ги разбирам хората, и аз обичам домашни любимци, и затова им позволявам да пътуват с тях.”

Тримата младежи разказаха за своите преживявания, по време на пътуване, което аз споделих с тях, след като се свързахме чрез платформата Aha!CAR.

Въпреки всичко все още има доста хора, които държат на традиционното пътуване с непознат автомобил, „хванат” от улицата.

Богдана Георгиева е една от тях. Тя признава, че понякога използва и интернет платформи, но в сърцето й винаги на първо място ще е вълнуващият стоп, който тя използва, откакто е на 16 години.

„Това е един начин понякога просто да се озовеш на място, на което не предполагаш и да се запознаеш с хора, които да се окажат едни много истински приятелства за в бъдеще, а иначе да е нямало възможност да ги срещнеш. Пътуването на стоп е винаги просто едно приключение, и един вълнуващ спомен, който ти остава за дълго време, след като вече е приключил самия стоп.”

Богдана съветва жените да не пътуват сами, защото може да има и опасни ситуации. Въпреки това добрият стар стоп остава неин любим начин на придвижване.


Снимки: Луиза Лазарова


Още от категорията

Село Буковец – между грижата за децата и препитанието на възрастните

Посоките на делника ни отвеждат в село Буковец в северозападната част на страната ни – един от най-обезлюдените и икономически изостанали региони на България, а и в Европа. Селото се намира на 15 км. югозападно от областния град Видин. Оттам..

публикувано на 25.02.21 в 10:47

Болници в София спряха "Зелените коридори" - ваксините свършиха

От Военномедицинската академия в София обявиха, че временно се преустановява имунизацията срещу Covid-19 по т. нар. „Зелени коридори“ в лечебното заведение, поради изчерпване на наличните количества ваксини . В здравното заведение обаче продължава..

публикувано на 25.02.21 в 10:34

1733 са новите случаи на коронавирус, 505 са излекувани

1733 са новите случаи на коронавирус , установени в България през последното денонощие, при направени 12 066 теста . Най-много са новите случаи в София - 464, следват Пловдив - със 139, и Бургас -  с 94-ма новоинфектирани. Това показват данните в..

публикувано на 25.02.21 в 08:29