Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На стоп 2.0

БНР Новини
Снимка: Аha!CAR

Аha!CAR е безплатна платформа за споделено пътуване и е една от първите в България. Наскоро Aha!CAR получи наградата „Инвеститор в околната среда“. Отличието е за компании с най-активна дейност за опазване на околната среда, създаване и използване на екологично чисти продукти или технологии.

Повече за споделеното пътуване и платформата ни разказа един от нейните създатели – Калоян Илиев, който пътува споделено от дълги години:

„Културата на споделеното пътуване е пренесена в България от български студенти, които са учили в чужбина. В момента в Европа функционират от доста дълго време много силни платформи за споделено пътуване – казва Калоян. – Връщайки се в България, тези студенти правят опит да пренасят тази практика, тази култура на споделянето, не само по отношение на пътуването, но и на всякакви други ресурси. Най-вероятно сме впечатлили журито с интересния подход. Използваме мобилните приложения за насърчаване на обществото да споделя свободните места при пътуване с автомобил , предимно в градска среда. По този начин въглеродните отпечатъци от ежедневното придвижване с кола между дома и офиса намаляват. Този вид транспорт има добра перспектива за развитие в българското общество, не само в големите градове, но и в национален мащаб.”

Аha!CAR ще участва и на европейските бизнес награди за околна среда.

Един от привържениците на споделеното пътуване е Калин Георгиев. Той е магистър софтуерен инженер и пътува споделено най-често от София до родния си град – Харманли и обратно. Калин разказва какво го е накарало да използва този алтернативен метод на придвижване:

„От  една страна ми излиза по-евтино, от друга ми е много по-удобно, защото не трябва да мъкна багажи и сакове до автогарите.Щом съм пътувал веднъж с някого, много често повтаряме това със същите хора.”

Друг ентусиаст за този вид пътуване е Петър Манолов. Той е завършил информационни технологии. От Пловдив е, но живее в София от 25 години. Споделя пътуване от близо 2 години. Ето как той вижда предимствата на пътуването заедно:

„На първо място се спестяват много вредни емисии. Освен това, човек прави нови запознанства, нови приятелства и по-бързо и приятно му минава времето, докато пътува. Това е ситуация, в която всички печелят.”

Петър беше единственият, който си припомни неприятна история от свое споделено пътуване, когато е бил шофьор. Той се сблъскал с некоректни спътници, които намерил във Фейсбук. Те закъснели с повече от половин час. Искали много почивки, а по време на пътя даже употребили леки наркотици.

„Ако ги бях качил от Aha!CAR, нямаше да им оставя положителен рейтинг добавя той. – Щях обективно да споделя с другите потребители, за да внимават с такъв тип хора и да не пътуват и те на тръни.” 

Валентин Стайков  е от Хасково и е завършил Техническия университет в София. Неговите споделени пътувания започват съвсем случайно чрез Фейсбук. Правилата в неговия автомобил са следните:

„Забранено е пушенето. Качвам домашни любимци, макар че след това има доста косми по седалките и т.н. Все пак ги разбирам хората, и аз обичам домашни любимци, и затова им позволявам да пътуват с тях.”

Тримата младежи разказаха за своите преживявания, по време на пътуване, което аз споделих с тях, след като се свързахме чрез платформата Aha!CAR.

Въпреки всичко все още има доста хора, които държат на традиционното пътуване с непознат автомобил, „хванат” от улицата.

Богдана Георгиева е една от тях. Тя признава, че понякога използва и интернет платформи, но в сърцето й винаги на първо място ще е вълнуващият стоп, който тя използва, откакто е на 16 години.

„Това е един начин понякога просто да се озовеш на място, на което не предполагаш и да се запознаеш с хора, които да се окажат едни много истински приятелства за в бъдеще, а иначе да е нямало възможност да ги срещнеш. Пътуването на стоп е винаги просто едно приключение, и един вълнуващ спомен, който ти остава за дълго време, след като вече е приключил самия стоп.”

Богдана съветва жените да не пътуват сами, защото може да има и опасни ситуации. Въпреки това добрият стар стоп остава неин любим начин на придвижване.


Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45