Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба на деца със синдром на Даун подредиха родители

БНР Новини
6
Снимка: Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун

Красиви, цветни и усмихнати, така изглеждат лицата на участниците във фотоизложба, посветена на децата със синдром на Даун. Художествените фотографии са подредени на едно от любимите места за пешеходци в София, т. нар. „Мост на влюбените“. „Синдромът на любовта" е мотото на изложбата. Нейни герои са усмихнатите деца, а заедно с тях и известни личности, подкрепили благородната кауза. Артисти, журналисти и музиканти се ангажираха с инициативата, за да подкрепят усилията на родителите, които полагат много грижи за адаптацията на децата си.

Повод за изложбата е Световният ден на хората с това генетично заболяване през март, но тя ще остане на мястото си и по време на Великденските празници или до 15-и април. Организатори са родителите на децата със синдром на Даун, а фотографският поглед към „слънчевите деца“, както често ги наричат, е на Александър Кацев, професионалист, който отдавна подкрепя каузата.

Благотворителната кампания е трета по ред и е породена от голяма болка и чувство за безпомощност, защото родителите на тези ощетени от природата дечица ежедневно се сблъскват с бюрократични пречки и бездушие от страна на обществото.  Според данни на родителското сдружение, у нас семействата, които отглеждат дете с този синдром, са около 300 в България. Много често децата с това заболяване биват изоставяни за отглеждане в институциите.А в страната липсват подготвени специалисти, лекари и психолози, които със съвет да помогнат на семейството при тежкия избор след появата на тези деца на бял свят.

Целта ни е да покажем децата си, да се похвалим с техните таланти, и да убедим околните, колко много любов могат да дадат живеещите с Даун, на нас, хората в норма – казва Тони Маринова, инициатор на фотоизложбата.

Ние, като сдружение на родителите и най-вече като човеци, искаме да подпомогнем семействата, засегнати от синдрома на Даун. Това е най-тежката генетична аномалия. Много искаме родителите да не изпадат в шок, а да приемат детето, такова каквото е, колкото може по-лесно и с колкото може повече надежда за неговото развитие. Истината е, че синдромът не е толкова страшен, колкото е бил преди години, а съвременната медицина тушира съпътстващите заболявания още в първите месеци. В България има добре подготвени специалисти, които помагат, за да се развива потенциала на тези деца. И не на последно място е подкрепата и вярата на родителите, че могат да отгледат добър и достоен човек, мака и с цената на много усиля. Това им дава самочувствие да се заемат с обществени кампании, каквато е тази фотоизложба. Целта е да покажат истинското лице на тези различни деца. Виждам, че се справяме, защото получаваме добри отзиви и комплименти, хората харесват изложбата, определят децата ни, като красиви. Едно от нещата които обществото трябва да промени и отношението му към различния. Ние трябва  да се научим да приемаме човека до себе си, такъв какъвто е, с неговите плюсове и минуси. Така или иначе, всички се раждаме различни и имаме право на своето място в този свят.  А у нас хората със синдром на Даун все още не се разхождат спокойно по улиците, на тях гледат с насмешка и инстинктивно поставят бариера пред себе си. Ние искаме да покажем истинското лице на този „страшен“ и непонятен за мнозина синдром. От пет години лично съм навлязла дълбоко в проблемите на хората с този синдром, защото моята дъщеря е вече е на пет годинки. И имам надежда, че в бъдеще животът ни ще бъдат по-добър, отколкото е в момента и ще срещнем повече разбиране от страна на обществото.

Снимките са предоставени от автора им – Александър Кацев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38