Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Йова Йорданова и нейната оригинална система за обучение по цигулка

Снимка: plovdivmusicschool.wordpress.com

Стотици, дори хиляди са българските музиканти, „пробили“ на Запад и на Изток от родината си. Много от тях отдавна са намерили своето място в културата на Европа, САЩ и Канада, Япония и Южна Корея. Като че ли по-рядко чуваме за наши сънародници, премерили успешно сили с колегите си в Русия. Може би затова е интересно да ви разкажем накратко биографията на Йова Йорданова, работила повече от две десетилетия в Московската консерватория и Централната музикална школа към нея. През последните няколко години тя пътува по света, за да представя своята система за обучение по цигулка.

Всичко започва с пособието „Букварче за цигуларче“, издадено в България. Но най-голямо признание и подкрепа Йова получава в Русия, където живее и работи от края на 80-те години на м.в. Заминава заедно със своя талантлив син (и ученик) Павел Минев, когото българската фондация „Кирил и Методий" изпраща, за да учи в Русия. Всъщност Павел и неговото желание да „свири като голям“ са истинската причина за разработването на новата методика.

В какво се състои системата, разработена от Йова? Най-лесно може да се обясни така: всички знаят колко досадно е да слушаш първите уроци по цигулка на някое дете. Този инструмент се усвоява трудно, а в началото се свирят „прави тонове“ – без вибрато, без украшения и щрихи, които придават изящество, красота, различен характер на музиката. Необходимо е огромно търпение, докато малките цигулари и техните родители се доближат до мечтата си за мелодични и технични изпълнения. Начинът, по който Йова изгражда уменията на децата, позволява това да се случи много по-рано – петгодишни „просвирват“ след три месеца работа с тях.

Моята система за начално обучение по цигулка датира от 1982 г.
– разказва тя. – Тогава синът ми получи покана от ESTA (Европейската асоциация на педагозите по струнни инструменти) в гр. Грац – Австрия да свири пред представители на асоциацията. Почетен председател тогава беше Йехуди Менухин. След като го чуха, помолиха да направя кратък доклад за системата, по която съм го обучавала, за да може той да изпълнява толкова сериозни произведения на 8-годишна възраст. Не носех своите записки и се наложи бързо да направя нещо. Моята преподавателка от НМА проф. Елена Генева, която също беше с нас, цяла нощ черта петолиния, за мога да напиша нотните примери. Сега – десетилетия по-късно, отново по покана  на ESTA, обикалям по света и представям системата с майсторски класове, лекции. Вече съм била в Швейцария, Франция, Белорусия, Украйна, Македония, Хърватска, Словения, Швеция и др. България е тринадесетата страна поред. Много енергия и вдъхновение ми дадоха първите майсторски класове в много градове на Русия. Първото учебно пособие, което беше съвсем кратко излезе в България през 1986 г. След това беше преведено на немски, руски, английски, хърватски. В Русия направих нова поредица, основаваща се на същите принципи. Там го разпространява издателство „Музика“ . Сключиха договор с авторитетното издателство „Петерс“ и сега вече е в музикалните книжарници в цяла Европа, Северна и Южна Америка. У нас съм по покана на списание „Арт панорама“. Представям своя ученичка от Русия осемгодишната Катя, с която се занимавам от 2 години. Тя е невероятна. Представям и две деца от Пловдивското музикално училище, с тях работя само през лятото. Те вече имат сериозни отличия, а сега са спечелили международен конкурс в Ню Йорк, който им дава възможност да свирят в Карнеги хол. Радвам се, че мога да помогна на по-младите си колеги и в България. Все пак имам много дълъг опит – започнах своята педагогическа кариера през 1963 г. Българското издателство „Лира“ публикува на български език новия вариант на букварчето.

Йова Йорданова ще представи своите ученици и ще отговаря на въпроси днес, 27 май, от 19 ч. в салона на БИАД. След България, тя има още покани за майсторски класове на Балканите и в Европа. Продължава да се радва на успехите на Павел, който също обикаля света, но като концертиращ артист на Aeolian Artists International Management Ню Йорк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05