Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София сбъдна мечтата на един бежанец


Един видео клип обикаля социалните мрежи през последния месец и привлича вниманието със своята искреност и колорит.

В порутената сграда думите отскачат като куршуми, за да напомнят за един изгубен свят. Малиецът Бамба Малинке пее своята тъжна песен – ала неусетно тъгата прелива в надежда и от нещастието се ражда сбъдната мечта. „Напуснах своята страна, за да построя нов свят!”

Песента Sofia Dream изразява почитта ми към града и очакванията ми да намеря повече надежда, след като преживях много трудни дни в моята страна – казва Бамба. – Намирайки се в София, аз отново държа живота в ръцете си, виждам, че хоризонтът е светъл и че има втори шанс за мен. Това са все причини да възпея София, която обичам много.

Бамба Малинке е на двайсет и седем. Преди три години в Мали нахлуват ислямистите, налагат шериата и окървавяват родната му страна. Но той не се примирява, композира и изпява песен за свободата на религиите. Нали всички религии водят към Бог, мисли новопосветеният християнин и зове към любов, братство, помирение. За да се стигне до тъжната развръзка – родителите му биват убити, а Малинке бяга от родината си в България. Днес той има свобода, работа, приятели. Един от близките му хора е македонецът Филип Лазаревски – и той на двайсет и седем, избрал столицата ни за свой град, продуцент на общата им песен Sofia Dream. Питам какво го вдъхновява тук.  Отговорът му:

Това е самият град, духът на града, хората, които живеят в него, културата. Това подтиква другите да пишат песни, да говорят за града и да бъдат вдъхновявани от София.

Филип Лазаревски и Бамба МалинкеФилип казва, че приятелят му Малинке е добър пример за всички бежанци, защото се развива. Разбира се, България не е безпроблемната държава, но е много по-добра, в сравнение със страните, от които идват тези хора. И Малинке го осъзнава.

България за мен е изключително голяма приемна родина. И аз съм очарован да бъда тук, свободно да се разхождам по улиците и да живея в мир и сигурност. Наистина много бежанци гледат на Запад, но това е въпрос на личен избор. Мисля, че хората, които идват в България, не познават истински страната и нейните възможности. Това е една от причините те да искат да отидат другаде, докато аз се чувствам добре и предпочитам да остана тук – намерих си приятели и добра работа и съм щастлив.

В момента Малинке и Филип подготвят премиерата на видеото на Sofia Dream – действието се развива сред руините на изоставена сграда.

Ние снимахме one shot video за песента Sofia Dream, а сега предстои и официалното видео да излезе – обяснява Филип. – Надявам се, че това ще стане в началото на август и ще бъде заснето на същото място, но с хореография от професионални танцьори и с подкрепата на едно R&B cru, което много се зарадва на инициативата Sofia street music и подкрепя Малинке в неговото начинание. Къщата-декор на клипа се намира в покрайнините на София и това е бившата Академия за обществени науки и социално управление. Вътре има прекрасен интериор, структурата на самата сграда е много красива. За съжаление, не е обитавана от дълго време и е оставена да пропадне.

Малинке и Филип се готвят също за концерти на морето, а в края на лятото ще представят и втората си обща песен.

Втората песен носи посланието „Be happy” – бъди щастлив с това, което имаш, бъди щастлив с деня, който ти предстои, бъди щастлив с това, което си създал сам. Изобщо бъди щастлив, че си жив, казва Филип Лазаревски.

Двамата приятели са щастливи с работата си – Филип като графичен дизайнер и Малинке като служител в кол център. И докато на единия не му липсва почти нищо, вторият таи голяма болка и една мечта – някой ден да открие малката си сестра и заедно да заживеят в мир.


Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43