Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птичи трели в съпровод на арфа огласят Боровец

БНР Новини
Снимка: предоставена от Анжела Маджарова

Ако високо нейде в Рила планина, сред песните на птиците и ромолящия поток дочуете и нежно подръпване на струни, не се учудвайте! Трети ден в курорта Боровец арфата слива ефирния си тембър със звуците на природата. Любители и професионалисти, обединени от любовта си към този древен инструмент се учат на интерпретация и техника, сценично представяне, импровизация. И всичко това – благодарение на неуморните усилия на известната наша арфистка Анжела Маджарова. Направила първите си стъпки в Националното музикално училище в София и в Младежка филхармония „Пионер”, тя се развива в обкръжението на световни музиканти и прави международна кариера с репертоар от барока до съвременната музика. Една от целите й днес е да популяризира арфата, затова за втори път събира в лятна академия ценителите на този инструмент. Идеята е да почерпим опит от нашите арфисти, които работят по света и всяко лято си идват в родината. Така ще осъществим приемственост между поколенията, казва Анжела.

Най-малката и най-възрастната участничка в академията изпитват еднакъв възторг от своя любим инструмент. Аз обичам арфата, защото има много нежен звук и е като на принцеса. Когато порасна, искам да стана неонатолог, но като любимо занимание да имам арфата – казва 9-годишната Лора Карапанчева, която макар и от Самоков не пропуска седмичния си урок в столицата. Почти 60-годишната Розабела Чан пък пристига чак от Хонконг. За втора поредна година идвам тук да уча при Анжела. Много харесвам този инструмент, според мен той има ангелски звук. В академията отношенията са толкова сърдечни, чувствам се като сред близки хора. Много е вдъхновяващо, решила съм всяка година да се връщам тук.

Снимка

Някои от участниците – българи или чужденци, идват от Бразилия, Дубай, Италия, Гърция, Великобритания, за да се посветят на джаза, класиката и съвременната музика. Анжела Маджарова пояснява:

Ние сме трима лектори. Росица Милевска преподава джаз арфа и импровизации. Тя е класически арфист, но по-късно се профилира като джазов изпълнител. Живее и работи във Франция, както и втората ни лекторка Юлиана Тошкова. Тя пък е композитор и арфист. В заниманията си акцентира върху музиката на ХХ век. Третият лектор съм аз – обхващам повече оркестровите трудности, тъй като имам опит с класическия репертоар в оркестъра, а също като камерен изпълнител и солист. Най-хубавото между всички участници е, че цял живот са си мечтали да свирят на арфа, не са се отказали и са осъществили своята мечта. През XXI век инструментът не може да се смята повече за аристократично занимание – особено келтската арфа, която не струва скъпо. За нея има огромен репертоар и човек може да й се посвети професионално или да свири любителски цял живот.

Яна Дойнова и Росица Милевска са от двете страни на обучението – първата като студент, а втората като преподавател.

Записах се в академията, защото тя дава шанс на всеки от нас да види докъде е стигнал другият, да обмени опит и да получи различно мнение за свиренето си – казва Яна. Шанс е, че имаме и композитор на съвременна музика. От нея получаваме прекрасни съвети за интерпретацията. Тук се чувстваме като в рая – арфи, река, обкръжени сме от приятни хора.

А Росица Милевска допълва:

Супер идея е събитието да се организира сред природата. Събрали сме се, за да се обогатим взаимно. По отношение на джаза учениците ми имат хубави хрумвания и са готови да вложат много от себе си, за да се получи добър резултат. Вярно е, че са в началото, но човек винаги започва от някъде.

В първия ден от академията преподавателите свириха пред своите възпитаници, които, на свой ред, ще върнат жеста с малък концерт на 30 юли в Самоков.

Снимки: предоставени от Анжела Маджарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15