Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Наима” – българският проект на Кристиане Карам

БНР Новини
Снимка: личен архив

Името й е Кристиан Карам, но в България всички я наричат Кристиане или Кристианчето. Така се чувствам специална, приятно ми е, че името ми си има български варианти – казва тя. Кристиане е преподавател в Бъркли колидж, певица, организатор на фестивал, лидер на различни музикални формации. В момента е ко-водещ на майсторски клас по пеене по покана на своя учител и кумир Боби Макферин. Лятното училище се провежда близо до Ню Йорк, а тя с радост се присъединява към преподавателския екип на големия музикант, в чиято група е пяла. От него съм научила невероятно ценни неща не само за пеенето, но и за отношението към музиката, за свободата на духа… – подчертава Кристиане. Тя участва и в документалния филм с Боби Макферин и Йо-Йо-Ма „Музикалният инстинкт: Наука и Песен” през 2009.„Зилзала” се нарича нейната мултинационална група в САЩ, създадена с идеята да обединява различни култури и традиции. Изпълнява микс от традиционна арабска и балканска музика, със силно влияние от джаза. (Зилзала е арабска дума, означава земетресение)

Първият ми майсторски класв България беше през юни миналата година – разказва Кристиане. – Организира го Вокална студия „Ди старс”, след това имах още няколко – в София и Пловдив. Винаги е огромно удоволствие да работя с младите български музиканти. Те са много талантливи, жадни за знания и много, много сърдечни. Надявам се, че научават нещо от мен. Със сигурност аз също се уча от тях. Освен това е много забавно.
Снимка„Наима” се нарича формацията от български музиканти, с които Кристиане осъществи поредица от концерти. Названието идва от арабски, думата се свързва с качествата на Бога. Музикантите от „Наима“ подготвят първия си албум. Ето и техните имена: Живко Василев – кавал, програминг и ефекти, Станислав Арабаджиев – клавишни и китара, известният гъдулар Пейо Пеев. Перкусионистите, с които групата се изявява, са няколко – Стефан Христов, Петър Тодоров и др.

Идеята се появи миналото лято – продължава Кристиане. – Започнахме да репетираме и да изнасяме концерти през есента на 2014-та. И репертоарът, и същността на проекта са свързани с това, което правя със „Зилзала”. Целта е различните музикални традиции да станат по-близки и по-достъпни за хората по света. За мен винаги е удоволствие да представям източната музика пред западната публика. И много се радвам, когато хората проявяват любопитство, когато у тях се появява желание да научат повече. Аз идвам от Изток, израснала съм с музиката на моите родители - ливанец и арменка. Но от дете уча класическо пиано музика, по-късно и джаз. У мен има силно желание да правя разбираеми тези езици и да намирам пътища за обединяването им. Научих много за българския фолклор от прекрасната народна певица Бинка Добрева. Изучавала съм индийска, африканска традиционна музика, както и много други. Всичко това намира отражение в композициите ми.

Понякога към „Наима” се присъединяват български и чуждестранни музиканти – хора от различни национални и етнически общности, които обогатяват „картината” с идеи и звучности. Това е и основната цел на проекта, определяна от Кристиане така: „Да обединява балканските ритми, мистиката на близкия изток и модерната западна музика и да служи като платформа за общуване, разказване и мултимедия.“

Още от категорията

Любомир Господинов за успехите на Запад и българската си мечта

„Обичам България, липсва ми нашата красива природа, липсва ми дори българският манталитет“ – споделя  Любомир Господинов, чийто професионален живот е свързан с Виена вече три десетилетия. Забележителен кларинетист, саксофонист, композитор, лидер на..

публикувано на 10.05.21 в 15:06

Изберете любимите си български песни от „Евровизия"

През 2021 г. отбелязваме 65-годишнината от провеждането на песенния конкурс на „Евровизия“ . По този повод колегите от Нидерландското радио и телевизия NPO са създали специална дигитална платформа , на която зрители и слушатели от държавите..

публикувано на 07.05.21 в 13:24

Ваня Костова, поклон!

Скръбната вест за кончината на ангелогласната Ваня Костова съобщи композиторът Стефан Диомов, с когото тя направи някои от най-красивите си песни. А синът ѝ Боян Михайлов, с когото пееха в дует, в продължение на часове публикува може би десетки нейни..

публикувано на 06.05.21 в 22:10