Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С песните на Любка Рондова отбелязваме рождения й ден

Снимка: ilialukov.com

Любка Рондова е сред най-популярните и обичани народни изпълнители. Повече от половин век тя радва почитателите на хубавата българска песен. Днес е рожденият й ден. Отбелязваме го с някои от най-популярните образци в репертоара й.

Ето и малък откъс от интервю с Любка Рондова, правено по повод на „Песни от Балканската война” последния албум, в който тя взе участие като солистка на ансамбъл „Гоце Делчев”. В него певицата се обръща към приятелите на Радио България, сред които е и тя самата:

Позволете ми да поздравя всички мои приятели, роднини и почитатели от Европа до Канада, от САЩ до Австралия, които слушат Радио България. А аз знам, че ви слушат, защото постоянно получавам писма от цял свят. От вас хората научават много, слушат българска музика. Радвам се, че често звучи и моят глас. Аз съм щастлива певица. Животът ми отне много, но ми даде силата на песента. Както се казва в една от авторските ми творби: „Живота си – Голгота аз превърнах в песен.”

Известната изпълнителка благодари и на своите почитатели, които са избрали за дъщерите си името Смиляна. Не знам точния им брой, но често ми се обаждат млади родители, за да ми кажат, че са кръстили децата си на красивата девойка, за която разказва може би най-популярната ми песен – казва Любка Рондова.

Любка Рондова е родена в село Шестево, Костурско, днес в пределите на Гърция. Запява песните на своята баба и майка в най-ранна възраст – единственият щастлив период от детството й. Гражданската война през 1948 г. разделя семейството. Любка попада сред т.нар. деца-бежанци, които биват изведени от Гърция и заживяват в страните от Социалистическия лагер. Отива първо в Румъния, после – в Полша, докато накрая се установява в Чехия. Там завършва славянска филология в Карловия университет в Прага. От 1960 г. е в България – дълго мечтаната родина, в която семейството постепенно се събира от различни краища на света. Любка започва работа като като солист и филолог в първия фолклорен ансамбъл у нас „Гоце Делчев”.

Надарена със сценично и творческо дълголетие, Любка Рондова цял живот обогатява репертоара си с непознати и незаписвани преди това песни. Благодарение на нейните усилия, образци от сборниците на братя Миладинови, Кузман Шапкарев, както и от различни други източници достигнаха до широк кръг слушатели. Казва, че все още има непубликувани песни, които е съхранила от майка си. Не са малко и авторските мелодии, създадени по текстове на български поети. Концертите, които е изнесла на няколко континента нямат брой. За дейността си певицата е удостоена с множество държавни отличия – ордените „Стара планина”, „Кирил и Методий” и др. През пролетта на 2015 г. получи и наградата за цялостен принос към българското фолклорно наследство от интернет класацията „Годишни фолклорни награди”.

Надяваме се, че и вие, скъпи приятели, се присъединявате към нашите пожелания за здраве и благодарност за хубавите песни!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05