Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трио „Българка” – първата камерна фолклорна формация, завладяла света

Снимка: архив
Това е най-хубавата музика на планетата – възкликва прочутият китарист на „Бийтълс” Джордж Харисън след концерта на трио „Българка” в Лондон. Създадена през 1975 г., камерната формация постига невероятен успех с изкуството си по света. Щастливо обстоятелство е, че Янка Рупкина, Ева Георгиева и Стоянка Бонева са гласове в не по-малко известния народен хор на БНР.

По-късно швейцарският продуцент Марсел Селие му дава името „Мистерията на българските гласове”, а съставът печели престижната американска награда „Грами” през 1990 г. Често диригентите на хора са поверявали съвместни изпълнения на трите певици. Това ги вдъхновява да се обособят като самостоятелна формация със свой концертен и студиен живот. Българските композитори Александър Йосифов, Стефан Кънев, Николай Кауфман, Коста Колев, Петър Крумов, Петър Льондев, Димитър Пенев и др. пишат песни за трио „Българка”.

Поканите за концертни турнета по света не стихват, както и аплаузите на публиката в най-престижните зали в Европа, Америка, Австралия, Израел. А според критика на вестник „Гардиън”, след концерт в Лондон, певиците са „мощни, поразителни, величествени”. Известният музикален продуцент Джо Бойд става личен импресарио на трио „Българка”. Янка Рупкина, Ева Георгиева и Стоянка Бонева реализират записи с британската поп звезда Кейт Буш. Съвместното им творчество е обвързано със сърдечно приятелство.

Трио „Българка” прави първия сериозен пробив на световните сцени с камерното си музициране и в прослава на този толкова изящен жанр, основан на традиционното българско изкуство. Всяка от певиците спазва особеностите на принадлежащия фолклорно изпълнителски стил и е носителка на характерна бленда на гласа. Янка Рупкина е от Странджа, Ева Георгиева – от Добруджа, Стоянка Бонева – от Пиринско. Но заедно в ансамбъл звуковата им палитра е невероятно богата и въздействаща.

В края на 90-те години триото се разформирова, а през 2004 г. Ева Георгиева си отива от този свят. Певиците оставят във фонда на БНР над 40 тригласно аранжирани народни песни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35