Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На връх Снежанка в Родопите човек се радва на света отвисоко

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: архив

Един връх в планината Родопа носи името на героиня от едноименна приказка. Наричат го Снежанка заради бляскавата ледена премяна, с която е покрит през по-голямата част от година – зимата тук продължава от ноември до май месец. Върхът е разположен на 15 км от град Смолян и е висок 1926 м, като това му отрежда първенство сред върховете в района на зимния ни курорт Пампорово. Връх Снежанка е емблемата на туризма в тази част на Родопите. Увековечен е върху картичките, които туристите си купуват за спомен. Той се разпознава от всички заради телевизионната кула, която е изградена тук преди около 40 години. Тя сякаш опира в небето, издигната над върха на височина 2082 м. Тук човек може да пие кафе, което ще запомни за цял живот, защото терасата на кулата е на 2019 м надморска височина и разкрива прекрасна панорамна гледка. Планинари, въоръжени с бинокъл и добро въображениe твърдят, че при ясно време в сутрешните часове може да се види как слънцето се отразява в спокойните води на Егейско море.

Снимка: www.360.bg

От телевизионната кула на връх Снежанка се виждат всичките четири дяла на Родопа планина. Мястото е възлово, защото от там тръгват и всички туристически маршрути, достигнали до връх Перелик, хижите Преспа и Чернатица, подчертава Тодор Райчев – секретар на Туристическо дружество град Смолян:

Кулата е модерен обект, тя е действаща, там са разположени предаватели на Националното радио и Националната телевизия. Отдавна там има сладкарница с тераса, откъдето се вижда планината като на длан. Всичко е добре поддържано за туристите, защото след връх Снежанка, най-посещаван обект наблизо е Каньона на водопадите до град Смолян. Гостите никога не скучаят. Най-вълнуваща е обиколката с колело през лятото. Със средства на частно дружество са изградени пет специални маршрута за екстремни вело обиколки на местността под връх Снежанка. Минава се по ски писти, през гората, а денивелацията е голяма, около 200-300 м. Прави впечатление, че все повече млади хора идват в планината, водени от страстта си към велосипедите. Тази година под връх Снежанка мина маршрутът на състезанието за Световната купа по планинско бягане за деца до 14 години.

Снимка

Изкачването на връх Снежанка става още по-интересен ако туристите са придружени от планински водач, нает от местното дружество в Смолян. Това са професионалисти, които отлично познават тайните на Родопите. Тук хората са много гостоприемни, приветливи и добронамерени, ни казва още Тодор Райчев. Добри хотелиери, хижари и приятели посрещат всеки турист, дошъл в хижите Студенец и Смоленски езера, разположени най-близо до връх Снежанка в Родопите. Най-много слънчеви дни и безоблачни нощи има в този район на България, затова на близкия връх Рожен се намира най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. Индустриалните градове са далеч от това кътче на България, въздухът е кристално чист и човек се чувства истински жив сред природата.


Още от категорията

Аскетичната красота на средновековния храм „Св. Георги Победоносец”

Църквата „Свети Георги Победоносец“ се намира в квартал Колуша − гр. Кюстендил, в подножието на Осоговската планина. Обявена е за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата от национално значение. Проучването и реставрацията на..

публикувано на 06.05.20 в 07:00

На Атанасовден в Чирпанския манастир се стичат богомолци от близо и далеч

Не е нужно да пропътуваме хиляди километри, за да достигнем истински свети места за християните и да пием от чудотворния извор на православната вяра. Българските земи са осеяни със стотици църкви и манастири, въздигнати с вярата и надеждата..

публикувано на 18.01.20 в 08:00

Асеновата крепост, обвита в мистика и легенди

Върху самотен рид, надвесил сянката си над река Асеница, се извисявала труднопристъпна крепост. Там, на високото, при страховитите скали, пристан намирали траки, римляни, византийци, западноевопейци, българи, османци. Една Бъдни..

публикувано на 23.12.19 в 09:20