Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На връх Снежанка в Родопите човек се радва на света отвисоко

БНР Новини
Снимка: архив

Един връх в планината Родопа носи името на героиня от едноименна приказка. Наричат го Снежанка заради бляскавата ледена премяна, с която е покрит през по-голямата част от година – зимата тук продължава от ноември до май месец. Върхът е разположен на 15 км от град Смолян и е висок 1926 м, като това му отрежда първенство сред върховете в района на зимния ни курорт Пампорово. Връх Снежанка е емблемата на туризма в тази част на Родопите. Увековечен е върху картичките, които туристите си купуват за спомен. Той се разпознава от всички заради телевизионната кула, която е изградена тук преди около 40 години. Тя сякаш опира в небето, издигната над върха на височина 2082 м. Тук човек може да пие кафе, което ще запомни за цял живот, защото терасата на кулата е на 2019 м надморска височина и разкрива прекрасна панорамна гледка. Планинари, въоръжени с бинокъл и добро въображениe твърдят, че при ясно време в сутрешните часове може да се види как слънцето се отразява в спокойните води на Егейско море.

Снимка: www.360.bg

От телевизионната кула на връх Снежанка се виждат всичките четири дяла на Родопа планина. Мястото е възлово, защото от там тръгват и всички туристически маршрути, достигнали до връх Перелик, хижите Преспа и Чернатица, подчертава Тодор Райчев – секретар на Туристическо дружество град Смолян:

Кулата е модерен обект, тя е действаща, там са разположени предаватели на Националното радио и Националната телевизия. Отдавна там има сладкарница с тераса, откъдето се вижда планината като на длан. Всичко е добре поддържано за туристите, защото след връх Снежанка, най-посещаван обект наблизо е Каньона на водопадите до град Смолян. Гостите никога не скучаят. Най-вълнуваща е обиколката с колело през лятото. Със средства на частно дружество са изградени пет специални маршрута за екстремни вело обиколки на местността под връх Снежанка. Минава се по ски писти, през гората, а денивелацията е голяма, около 200-300 м. Прави впечатление, че все повече млади хора идват в планината, водени от страстта си към велосипедите. Тази година под връх Снежанка мина маршрутът на състезанието за Световната купа по планинско бягане за деца до 14 години.

Снимка

Изкачването на връх Снежанка става още по-интересен ако туристите са придружени от планински водач, нает от местното дружество в Смолян. Това са професионалисти, които отлично познават тайните на Родопите. Тук хората са много гостоприемни, приветливи и добронамерени, ни казва още Тодор Райчев. Добри хотелиери, хижари и приятели посрещат всеки турист, дошъл в хижите Студенец и Смоленски езера, разположени най-близо до връх Снежанка в Родопите. Най-много слънчеви дни и безоблачни нощи има в този район на България, затова на близкия връх Рожен се намира най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. Индустриалните градове са далеч от това кътче на България, въздухът е кристално чист и човек се чувства истински жив сред природата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В района на Белоградчишките скали са закодирани познания на древните за света

Необичаен каменен пейзаж се разстила в северозападния кът на България. Това са Белоградчишките скали, всяващи респект и благоговение с издигащите се към небето каменни грамади. Районът е надупчен със зейнали към царството на Хадес пропасти, каньони и..

публикувано на 17.03.16 в 09:45

Крепостта „Траянови врата“ блести в българската история

„Вечна слава на героите!“ Всеки българин прочита с трепет тези думи, гравирани върху каменна плоча от ново време, поставена тук от наши съвременници. Крепостта „Траянови врата“ се намира на около 60 км южно от София, близо до магистрала „Тракия“ в..

публикувано на 01.03.16 в 11:16

Вила „Армира” – мраморният дворец от речната долина

Античната вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век. Била е собственост на виден тракийски аристократ и център на неговото поземлено владение. В наши дни тя..

публикувано на 16.02.16 в 13:40