Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Без мерак нищо не се получава” – Младен Койнаров на 70

Снимка: архив

Младен Койнаров – един от най-красивите гласове на Родопите, днес навършва 70 години. Народният певец е на сцената повече от половин век. Носител е на Сребърна и Златна лира, присъдени му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Споделя, че най-големият подарък са успехите на неговите ученици от школата по народно пеене в Смолян.

Надарен от природата с тембрист и мощен глас, Младен Койнаров го владее великолепно. Подбира песните си не само заради красивите мелодии, държи текстовете също да са хубави и смислени. Извайва музикалните образи с професионализъм и човешка топлота. Героите, за които разказва, сякаш оживяват пред слушателя. Поне през всеки, който съумее да се справи с родопския диалект – нелека задача за повечето българи. Но дори да не разбирате езика, със сигурност ще усетите очарованието на фолклора от този край на България.

Започнах през 1963 г., на Втория републикански фестивал – спомня си певецът. – Тогава получих първото си отличие. Скоро след това трябваше да отида в казармата. В ансамбъл „Родопа” постъпих през 1970 г. Оттогава съм член на артистичния колектив. Макар че на практика съм пенсионер от известно време, продължавам да се изявявам като солист. През 2000 г. основах школа към читалище „Кирил Маджаров” в Смолян. Как подбирам децата? Първо трябва да имат талант и добра музикална памет. Но меракът също е важен. Без мерак нищо не се получава. Виждал съм много надарени певци, които не работят и не развиват природните си дадености. Малките певци идват при мен на 4-5-годишна възраст. Безценни помощници в работата ми са родители, баби и дядовци. Благодарение на тях успявам да изградя навици у децата. Досега съм подготвил седем деца за Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. А първият ми ученик вече завърши Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Представяте ли си!

Докато изгражда репертоара си, Младен Койнаров сам издирва песните, които по-късно включва в програмите на „Родопа“, записва за БНТ и БНР. Има издадени грамофонни плочи и компактдискове. През 1978 г. печели втора награда на радиоконкурса за народна музика Prix de folklore в Братислава. Изнесъл е стотици концерти у нас и в различни страни по света

Песните си Младен Койнаров изпълнява в съпровод на известните гайдари Георги Мусорлиев и Петър Янев, оркестъра на Ансамбъл „Родопа“. А също и в сътрудничество с диригентите Лазарин Кисьов, Добрин Панайотов, Иван Топалов, Коста Колев.

Щастлив съм, че младите хора продължават традицията. Щастлив съм, че опитът ми дава възможност да градя бъдещето на талантливите деца на Родопа – казва в заключение Младен Койнаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05