Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Найденов – професионализъм, одухотвореност и неповторимо присъствие

Снимка: архив
Васил Найденов все още е сред водещите певци в българската поп музика, независимо че е на сцената вече почти 40 години. Васил Найденов е работил с композитори с точен усет за актуалност в жанра, сред които Александър Йосифов, Стефан Димитров, Любомир Денев, Тодор Филков, Митко Щерев, Найден Андреев, Кристиян Бояджиев и много други.

Успехът на Васил Найденов се дължи на много неща – първо, той има завършено музикално образование, пианист е, ориентацията му към музиката има генетична мотивация… Тези неща са съществена предпоставка за успешна музикантска кариера, но категорично не са в състояние сами по себе си да определят отношението на хилядите, които харесват Васил Найденов като певец.

Негова характеристика е и способността за артистично присъствие. С педантична прецизност той шлифова и най-дребните певчески и поведенчески детайли. Достатъчно е да се вслушаш в песента на Стефан Димитров „По първи петли” и ще установиш колко „изпипани” са двата контрастни дяла и най-вече първия – речитативния, в който Васко сякаш излива душата си във великолепните стихове на Михаил Белчев. Когато Васил пее, имаш усещането, че всяка част от тялото пее в него.

В повечето негови звукови или видеозаписи „ефекта на присъствието” е налице, като създава впечатление за органичност, изпраща онова излъчване, което сякаш е най-ценното му достойнство.

Васил Найденов показа на всички ни, че „лекият” жанр всъщност може да бъде и истински сериозен.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04