Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стената ще спре само най-слабите

| обновено на 09.09.15 в 13:40 БНР Новини
Снимка: Людмил Фотев

41176KA – кoла с такъв номер (по техните думи) била изоставила на няколко километра навътре в България поредната група сирийски бежанци, пресичащи нелегално границата с Турция. Преди това им били взети всички документи, пари, телефони. Хората, които ми разказват това, спят на улицата в Одрин. Напразно ги убеждавам, че това не е български номер, а ако е български, първата цифра би трябвало да е буква (Х,У). Както и че, ако са имали паспорти, нищо не им е пречило да поискат убежище на самия граничен пункт, без да плащат на каналджии, да се загубят в гората и да бъдат ухапани от куче-следотърсач. Готови са да съберат отново (много) пари и да опитат отново и отново късмета си да стигнат нелегално до Германия. Шансът бил наполовина.


Часове по-рано с колегите от „Франс 3” Режис Нюсбаум и Ное Салем сме видели работата на граничните полицаи, детайлните проверки за наличието на хора в товарните отсеци на тировете. Зам.-началникът на ГКПП Лесово, г-н Димитров ни дава точния брой задържани нелегално преминаващи – 990 за миналата година, 750 от началото на тази – и това само на един сравнително малък пункт, където опашката камиони няма и километър. От самия пункт в двете посоки се строи втората част от т.н. „разубеждаващо съоръжение“ – две успоредни редици бодлива тел с по няколко реда кълбета (бруни) от вътрешната и горната страна. Целта му за г-н Димитров е ясна – то трябва да възпре желаещите да рискуват да се загубят в гористите и планински райони и да ги насочи към равнината. Нито той, нито българските и турските гранични наряди, нито строителят от Ямбол, инж. Кулаксъзов, с които разговаряхме на самата бразда, си правят илюзии, че 4-мм бодлива тел може да спре хора, които бягат от бомби. Така мислят и колегите ми. Според Ное, стената ще спре само най-слабите. Режис вижда повече от историческа ирония в позицията на Европа, едва избавила се от „стените на срама“ и изграждаща нови.

Снимаме ръждясалата тел в бившата гранична застава, до полуразпадналия се портал стърчи една от европейските камери за наблюдение. В този момент ни гледат в Елхово, София и във всеки контролен център на системата за граничен контрол на ЕС. Ето какво смята Режис:

Защо бежанците се насочват към Европа? Тя е най-близо и е най-сигурното и най-богатото място, където могат да намерят убежище, работа и да се върнат най-лесно към нормално съществуване. Дали стената е решение? Не, не е решение, стените падат. Нищо, че извън Европа стената между двете Кореи е над 50 години, а дали стената, строяща се в България ще бъде завършена – не се знае, доколко ще е ефикасна – също. Дали ще спре кандидатите да влязат нелегално – частично да, дали това е решението – не, Западна Европа носи своята отговорност. Франция, Австрия, Германия не са на първа линия, те делегират ролята на жандарм, митничар, граничен полицай на страни като България и Унгария без да им дават средствата, с които да се справят реално с наплива на хора, който в един момент става неуправляем.

Макар и с място във вечерните новини на телевизията, материалът на Режис е изместен от бруталните картини по унгарските гари и магистрали, от снимката на малкия Айлан. Рейтингите не се интересуват от докарваните всеки ден стотици нови задържани в лагера в Харманли – повечето от тях още с подаването на молба за хуманитарен статут го напускат (за периода 28 август – 3 септември това е над една трета от постъпилите в него, от 1465 са останали 995). На петдесетина километра оттам, на ул. „Талат паша”, един баща с двете си деца и съпругата си усърдно събира десетките хиляди евро, за да си опитат и те късмета. И неговите пари ще захранят организираната престъпност, при която сътрудничеството е на по-високо ниво от общоевропейското. Печалбата й е гарантирана, каквото и да се случи. И със сигурност е повече от средствата за граничен контрол и строеж на нови стени. За тях плащаме всички ние, какъвто и да е крайният резултат.

Снимки: Людмил Фотев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04