Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стийв Ханке: Има подобрение на качеството на кредитите в банковата система

Снимка: БТА

Икономиката на България се представя по-добре, отколкото в страните от ЕС. Това коментира създателят на българския валутен борд проф. Стийв Ханке за Радио България. Подобрение през тази година има и в качеството на  кредитите в банковата система.

Според данните, които са качени на сайта на БНБ, през първото тримесечие на 2015-та, в банковата система има по-малко необслужвани кредити, спрямо същия период на миналата година“ – пояснява професорът. – Това важи както за банките от първа група, така и за тези от втора група. (БНБ дели банките на три групи в зависимост от размера на активите им.) Ако се разделят необслужваните кредити на собствения капитал на банките, виждаме, че за първите три месеца на 2014-та, коефициентът е 121 процента или необслужваните кредити надвишават собствения капитал на банковата система. През тази година съотношението е около 97 на сто. Затова считам, че качеството на кредите е по-високо.

От друга страна, новите кредити през първото и второто тримесечие на 2015-та спадат с около 10 процента спрямо миналата година. Според професора по приложна икономика, налице е дисциплиниращия ефект от гръцката криза, който кара българските банкери да са по-внимателни.

Данните страдат, тъй като БНБ публикува обобщена информация, при това с голямо закъснение. Затова банковата система на България прилича на голяма кошница с ябълки. Ясно е общото състояние на ябълките, но въпреки това може да има ябълки с различно качество в кошницата, коментира още финансистът. По повод на нашумяло изказване на премиера Борисов, че е оказвана ликвидна подкрепа на български банки, Ханке е категоричен:

Бих препоръчал БНБ да преглежда и публикува балансите на всички банки ежемесечно, вместо да се чакат тримесечните данни за необслужваните кредити, каквато е досегашната практика. Работим с данни от края на март, а сме в септември.  Големият риск в България, е в неизвестността. Никой не знае какво може да се случи, като беше при фиаското с КТБ. Липсва прозрачност и предвидимост, а това превръща София в световна столица на слуховете. Прозрачност има във валутния борд. Данните са точни и ясни, знае се какво става.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00