Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стийв Ханке: Има подобрение на качеството на кредитите в банковата система

Снимка: БТА

Икономиката на България се представя по-добре, отколкото в страните от ЕС. Това коментира създателят на българския валутен борд проф. Стийв Ханке за Радио България. Подобрение през тази година има и в качеството на  кредитите в банковата система.

Според данните, които са качени на сайта на БНБ, през първото тримесечие на 2015-та, в банковата система има по-малко необслужвани кредити, спрямо същия период на миналата година“ – пояснява професорът. – Това важи както за банките от първа група, така и за тези от втора група. (БНБ дели банките на три групи в зависимост от размера на активите им.) Ако се разделят необслужваните кредити на собствения капитал на банките, виждаме, че за първите три месеца на 2014-та, коефициентът е 121 процента или необслужваните кредити надвишават собствения капитал на банковата система. През тази година съотношението е около 97 на сто. Затова считам, че качеството на кредите е по-високо.

От друга страна, новите кредити през първото и второто тримесечие на 2015-та спадат с около 10 процента спрямо миналата година. Според професора по приложна икономика, налице е дисциплиниращия ефект от гръцката криза, който кара българските банкери да са по-внимателни.

Данните страдат, тъй като БНБ публикува обобщена информация, при това с голямо закъснение. Затова банковата система на България прилича на голяма кошница с ябълки. Ясно е общото състояние на ябълките, но въпреки това може да има ябълки с различно качество в кошницата, коментира още финансистът. По повод на нашумяло изказване на премиера Борисов, че е оказвана ликвидна подкрепа на български банки, Ханке е категоричен:

Бих препоръчал БНБ да преглежда и публикува балансите на всички банки ежемесечно, вместо да се чакат тримесечните данни за необслужваните кредити, каквато е досегашната практика. Работим с данни от края на март, а сме в септември.  Големият риск в България, е в неизвестността. Никой не знае какво може да се случи, като беше при фиаското с КТБ. Липсва прозрачност и предвидимост, а това превръща София в световна столица на слуховете. Прозрачност има във валутния борд. Данните са точни и ясни, знае се какво става.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10
Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10