Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възходът и упадъкът на легендарния град Кабиле

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Предполага се, че той носи името на тракийската богиня-майка Кибела, изобразена върху релеф на скалното светилище „Зайчи връх”. Именно в подножието на тази древна астрономическа обсерватория възниква едно от най-големите търговски и културни средища в пределите на някогашна Тракия. Кабиле е единственият у нас изцяло проучен тракийски град, чиито следи са разпръснати край днешния Ямбол. В наши дни част от останките му са възстановени и консервирани, а откритите в района артефакти красят витрините на модерната музейна сбирка, изградена по европроект край археологическия резерват.

СнимкаНа територията на древния Кабиле няма построен съвременен град, а това определено улеснява археологическите проучвания, както и консервацията му. Предполага се, че основите на Кабиле са поставени към края на ІІ хилядолетие пр. Хр. С течение на вековете селището се разраснало, появили се дебелите крепостни стени и отбранителни кули, жилищните сгради, улиците, храмовете. През 341 г. пр. Хр. Александър Македонски завладява града. Но след разпадането на могъщата му империя Кабиле отново влиза във владение на тракийското племе одриси и става резиденция на царете Спарток, по-късно и на Скосток. Към края на ІІІ - началото на ІІ век пр. Хр. Кабиле е един от най-проспериращите градове в тази част на Европа, наброяващ 7000 жители. Археолозите се натъкват на следи от храм на богинята Артемида, смятана за покровителка на местното население, на олтар на Аполон, на жилищни и търговски сгради, на голям градски площад, на склад за зърно.

СнимкаСъдейки по откритите артефакти, тук са живеели много заможни хора – твърди Стефан Бакърджиев – директор на Регионалния исторически музей в Ямбол. Изящно изработената посуда, пищните накити, стъклените лакримарии от Египет /съдове за събиране на сълзите по време на погребенията/, множеството амфори с печати от далечни земи говорят за заможно население, което било отворено към света и външните влияния. Кабиле си имал и собствен монетен двор, където се секли бронзови и сребърни монети с неизменното изображение на Артемида. По-късно, през Римската епоха, градът се превръща в един от най-големите военни лагери в провинция Тракия. Тук са открити и проучени общо 15 архитектурни обекта. Сред тях са части от тракийски крепостни стени с отбранителни кули, две римски терми, две големи двуетажни казарми, цял един късноантичен квартал, раннохристиянски храмове и прочие – разказва Стефан Бакърджиев. Някои от тези постройки са реставрирани, консервирани и достъпни за туристите.

СнимкаКабиле е един от най-големите раннохристиянски центрове на територията на днешните български земи. А базиликата от ІV век е може би най-голямата като площ у нас. Според историческите извори Северус – епископът на Кабиле, участва във Втория вселенски събор в Сердика през 342 г. Неслучайно тук имаме два раннохристиянски храма. Част от мозайките на единия са изложени в музея, а другият е с баптистерий /кръщелня/. Предполагаме, че тук са живеели едни от най-ранните християни в тази част на Европа.

СнимкаНо като много градове, и Кабиле си има своя възход и упадък. След около хилядолетие и половина съществуване градът на Александър Македонски, на одриските царе Спарток и Скосток и на римските легионери загива. В края на VІ век нахлуват варварски племена.

Вероятно това са били авари, славяни, ранни прабългари. По това време имало и голямо земетресение, което променило трасетo на близката р.Тунджа. С изместване на коритото й с 2 километра встрани, сложната канализационна система спряла да функционира и хората започнали да се изселват – обяснява Стефан Бакърджиев.

СнимкаТова е краят на Кабиле – града-легенда, чиято слава се носела из античния свят. Днес от някогашното търговско и културно средище са останали само руините и изящните артефакти, подредени в прилежащия към археологическия резерват музей. А за живота и бита на обитателите му научаваме от възстановките, организирани в изграденото подобие на „кастелум” или римски лагер, където ентусиасти, преоблечени като римски легионери, изнасят колоритни спектакли пред посетителите на резервата.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни

Нозете на траки, гърци, римляни, илири, келти и египтяни пристъпвали по мраморните плочи на градския площад. Посоките се разклонявали към храмовете, ателиетата и магазините, но форумът бил също така мястото, където да потърсиш справедливост и да..

публикувано на 07.06.18 в 11:55

Реставрацията на Томбул джамия или малка история за храма, времето и хората

Шумен е град, известен като един от центровете на Българското Възраждане, на културния и духовния живот и където все още може да се усети духът на това време. Ако тръгнете по калдъръмената улица „Цар Освободител“ и вървите по нея към Томбул..

публикувано на 26.02.18 в 11:05

Неолитните жилища в Стара Загора – най-старите в Европа

Неолитните жилища в Стара Загора са уникален исторически паметник от световно значение. Те са част от 100-те национални туристически обекта. В музея, издигнат върху самата археологическа находка, се поддържа постоянна температура и влага, с цел тя..

публикувано на 26.01.18 в 12:59