Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Есенен музикален фестивал“ в Плиска

Снимка: архив

Столица на Първата българска държава, Плиска остава главна резиденция на нашите владетели повече от два века. Националният историко-археологически резерват, съхранил останки от славното минало, е само на два километра от съвременния град. През 2014 г. в Плиска беше открита тържествено Арт резиденция „ПЛИСКАРТ“. Предстои и първото издание на „Есенен музикален фестивал“, което ще се проведе на 10 и 11 октомври. В основата на тези събития е Венециела Найденова.

Тя е родена във Варна, там завършва Музикалното училище „Добри Христов“. Продължава образованието си в Теоретичния факултет на НМА „Панчо Владигеров“ в столицата. От 1991 г. живее и работи в Швейцария, преподава пиано в консерваторията на Нюшател. Нейни ученици са лауреати на регионални и международни конкурси. Самата тя често е член на жури на инструментални и хорови конкурси. Участва в камерни концерти, има активна концерна дейност като диригент – занимава се с хорово и оркестрово дирижиране на оперни произведения, както и с постановки на оперни произведения. Пише, аранжира и оркестрира музика за различни състави. От 2003 г. е артистичен директор на фестивала „Musique au choeur“, а от 2008 г. е председател на същата асоциация.


Плиска се намира на тридесетина километра от гр. Шумен и на по-малко от 70 км от Варна. Венециела е убедена, че това историческо място не е далече от която и да е точка на планетата, стига то да има връзка с международните терминали на българските летища. Тя от години обмисля как да направи това историческо място по-известно извън границите на страната ни.

Винаги съм в България в мислите си, както предполагам и всеки, който живее извън родината си, независимо от неговата националност –
споделя г-жа Найденова. – Преди пет години създадох фондация „ПЛИСКАРТ“ с идеята да организирам културни събития. Не е необходимо да казвам какво означава град Плиска за всички българи, но в чужбина това име е неизвестно. Бих искала да допринеса за популяризирането му. От Плиска са моите баба и дядо, наследих къщата им и реших да направя културен център. Построихме камерна концертна зала, в която ще се проведе фестивалът. Октомври месец е, природата променя багрите си, а ние искаме да поднесем своя цвят в този пъстър есенен букет. Вече пристигна и роялът. Доколкото знам това е първият подобен инструмент, който се появява в Плиска. Надяваме се да доставим радост на публиката с хубавата камерна музика, подбрана от изпълнителите. Концертът на 10 октомври, събота е на дамски струнен квартет „Арте“. Анна Фурнаджиева, Марина Винокурова, Галина Ледлова и Кремена Христова са част от Оперно-симфоничния оркестър на гр. Варна. Програмата е много приятна – творби на Барток, Пиацола и др. В неделя сме предвидили две събития, между които ще има пауза за чаша вино. Концерт ще изнесе Стефан Бояджиев – пианист, хоров и оркестров диригент. Той ще изпълни солови пиеси от Дебюси и Рахманинов.  В същата програма участва и младото сопрано Лиляна Кондова. Нашият фестивал завършва с популярни оперни арии и руски романси, поднесени от Гео Чобанов бас и Жанет Бенун – пиано. Те са подбрали най-известните заглавия от репертоара си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15