Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия, бежанците, газ... Ердоган нервничи… Борисов отговаря

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на 7 октомври по телевизия ARD, че винаги е била против пълноправното членство на Турция в ЕС. И как няма да е – населението на Турция е 75 милиона. Почти всички са мюсюлмани, заради Алах там християните са избити преди 100 години. Веднага след интервюто, в Европарламента, Меркел каза, че „Турция играе ключова роля” в бъдещето решаване на кризата с бежанците и, че е необходимо, да се положат „неимоверни усилия” при приемането на повече от два милиона бежанци, за което ще получи „нашата усилена подкрепа при настаняването и снабдяването на бежанците, охрана на границите и борбата с търговията на хора”.

Ако някой не е разбрал – федералното правителство ще направи всичко, за да задържи бежанците в Турция за неопределено време. Бежанците нямат никакъв шанс да сменят турското убежище с немско.

По този въпрос мненията на Берлин и София съвпадат. Премиерът на България Бойко Борисов е на мнение, че квотите за бежанците не са никакво решение на проблема с бежанската криза и не носят глобален резултат. На срещата на върха в ЕС, Брюксел, по въпросите на бежанците Борисов заяви: „По-добре Европейският съюз да плаща на Турция, за да задържа тя тези хора най-близо до своите родни места, защото ние така или иначе плащаме за тези, които са влезли в България”, предаде агенция БГНЕС.

Премиерът беше категоричен, че се отчита, че най-бедната страна в Европейския съюз харчи огромни средства от своя бюджет за бежанците. Пред членовете на Европейския съвет Борисов заяви, че общността трябва да предприеме незабавни и съвместни действия по проблема. „Трябва да обсъдим и да намерим решения в дългосрочен план. Релокацията и презаселването представляват само временни мерки, но те не могат и няма да доведат до трайно решение на проблема”, се казва още в позицията на България, изложена от премиера Борисов пред членовете на Европейския съвет.

На повече от два милиона бежанци трябва да им се намери работа, за да нахранят своите семейства и да разчитат на по-добро бъдеще. С една дума, бежанците трябва да стоят там, където са – в Турция.

В Москва смятат, че инцидентът с двуместния многоцелеви изтребител Су-30, който на 3 октомври, след приключване на бойна мисия, навлезе за няколко секунди в турското въздушно пространство, няма отрицателно въздействие върху руско-турските отношения. Те стъпват на достатъчно здрава основа.

Не е ясно дали тази оценка се споделя от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган. Той нервно отбеляза: „Турция е основен купувач на руски газ, но ако е необходимо, ще го получим и от много други места. Това би било голяма загуба за Русия”. В същият дух той говори и за споразумението с „Росатом”, за строителството на първата атомна електроцентрала в Турция: „Ако АЕЦ „Аккую” не се построи от руснаците, ще дойдат други да я изградят”. Що се отнася до инцидента със самолета Ердоган заяви, че е раздразнен от това, което се е случило, но няма планове да обсъжда този въпрос с руския президент Владимир Путин.

Съвсем наскоро външният министър на Русия Сергей Лавров заяви пред владеещата се от „Газпром-медиа” телевизия Ен Те Ве: „С изумление прочетох цитат от изказване на премиера на България Бойко Борисов, който е заявил, че България се е отказала от осъществяването на енергийни проекти с Русия, включително „Южен поток” в интерес на САЩ”. Смайващо е, че хората не се притесняват от такива изявления. Аз бих се срамувал пред избирателите, пред страната”, допълни министърът.

Премиерът на България Бойко Борисов няма защо да се срамува от думите си, още повече, че той дори не е спирал тези проекти. След срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу в Истанбул Борисов коментира критиките на Лавров пред журналисти. По думите на българския премиер дали са американци, или руснаци – когато има нещо нередно, винаги го показва, защото е честен с избирателите и те го избират именно заради това. Тези проекти не били достатъчно добре направени във времето и той имал упрек към тях.

Ще го кажа направо – премиерът Борисов не би трябвало в момента да обръща чак толкова внимание на руснаците, няма за какво да се страхува от тях. Опасността идва от Турция, защото „раздразненият” от самолета им наследник на османските султани иска да я превърне в основна регионална сила. Ердоган иска да отслаби Иран и да сложи край на режима на Башар Асад. По този начин Турция косвено използва „Ислямска държава”. Още повече, че Анкара воюва с кюрдите у дома си и се опитва да попречи на тяхната независимост в Ирак. По отношение на тях обстановката в Турция е доста сложна и това си личи от факта, че Ердоган се опитва да приравни кюрдската организация с „Ислямска държава”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35