Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чипровският манастир е молитвено място, в което има лек за душата

БНР Новини
Снимка: bg.wikipedia.org

За всеки манастир, когато е създаван, мястото е подбирано не случайно, така е и с Чипровския манастир. Построен е през X век в живописна местност, в Предбалкана. Отдалечен е на 22 км. от гр. Монтана. Манастирът е историческо и богослужебно средище с много богата история. Той е бил духовното огнище за българите през времето на османското владичество. В момента е действащ мъжки манастир, много добре е съхранен и превърнат в паметник на културата.


Чипровският манастир днес е сред масово посещаваните туристически обекти, свързани с духовната независимост на народа ни. Като цяло той е духовен и културен център от времето, когато българските земи са били в пределите на Османската империя. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекта и всеки българин би трябвало да го посети. Това казва архимандрит Антим, свещеник в Чипровския манастир.

Както всяка година, на 19 октомври отбелязваме нашия храмов празник, деня на Свети Иван Рилски. Тази година има повод празникът да е още по-тържествен. В камбанарията „Кулата“ сега освещаваме нов параклис, където след време ще бъдат пренесени костите на въстаниците, загинали в Чипровското въстание през 1688 г. Това прави денят по-различен, с участието на много миряни. Иначе всяка година тържествата започват с богослужение, а след това се раздава благословена храна на гостите и поклонниците на манастира, които идват заедно да се помолят и поклонят пред иконите. Посещават ни и за да се порадват на красивата местност, в която се намира Чипровският манастир. Винаги светата обител е била отворена и е била притегателна сила за много хора, защото тук се пази частица от мощите на Свети Иван Рилски. Тя е най-голямата светиня за манастира. Всеки ден идват хора с молитва към Свети Иван Рилски за здраве и надежда да се сбъднат най-съкровените им желания. Идват масово от цяла България, особено от региона на Чипровци, Монтана, околните села и градове. Заедно отбелязваме празника, а Свети Иван Рилски е общобългарският покровител. Той е светец и застъпник за българския народ, той е първомонахът на българското монашество и покровител на монасите и монахините от всички наши манастири – отбелязва архимандрит Антим.

Всеки е добре дошъл в Чипровския манастир и може спокойно да се наслади на красотите на природата, на иконостаса в църквата, който е запазен в автентичен вид и реставриран. Поклонническият туризъм е масово явление в последните години в България и това се забелязва от братството в Чипровци, отбелязва архимандрит Антим.

При нас идват най-различни хора, но всички прекрачват прага на светата обител със съзнанието, че това не е просто туристически обект, а място, на което човек може да остане и да излекува душата си. Туристите оставят дарения, които са в помощ на светинята, за да може да се поддържа и облагородява манастирската сграда и околностите. Засега разполагаме само с 20 места за нощувки. Кандидатстваме с проект за европейско подпомагане и се надяваме да бъдем одобрени, за да можем да направим ремонт и да осигурим още места за поклонниците. През лятото идват туристи – ентусиасти, тръгнали с палатки и каравани. Те ни молят за позволение да се установят на поляните извън пределите на светата обител. Всички те се отнасят с голямо уважение и респект към духовната институция.

Снимки: bg.wikipedia.org, bulgariatravel.org, pravoslavieto.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Етрополската обител – един век книжовност

В своята многовековна история етрополският манастир „Св. Троица“, наричан още „Варовитец“, пази светли страници, изписани от калиграфи, изрисувани от изкусни художници. Тук преди стотици години се е развила и процъфтяла една от най-продуктивните..

публикувано на 28.10.17 в 08:05

Калиакра – един природен и архитектурен оазис

Нос Калиакра е едно от най-живописните места на българското Черноморие, врязващ се 2 км навътре в морето. Склоновете му се спускат отвесно от 60-70 м височина. В тях вълните са издълбали дълбоки ниши и пещери, в които до 1981 г. намира убежище..

публикувано на 09.09.17 в 08:15

Магнетичното очарование на Седемте рилски езера

В резултат на ерозивните ледникови процеси през кватернера, във високите части на Рила са се образували множество езера, които са съществен елемент от високопланинския ландшафт. Веригата на Седемте рилски езера е най-дългата, най-живописната и..

публикувано на 03.04.17 в 11:26