Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

Снимка: архив

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази спомените на ръководителя на техническата служба на радио София – Асен Маринов за първите години на Националното радио:

През 1938 година Радио София вече имаше добре уредена библиотека, която разполагаше с 10 000 грамофонни плочи. Сирак Скитник създаде Златен фонд, в който се съхраняваха, записани на грамофонни плочи, изпълненията на наши именити артисти и певци и интервюта с изтъкнати общественици. Създаде специални часове за селото, за детето, за учениците, съвети за домакините, предаване на новини от България на чужди езици, радиовестник, който информираше радиослушателите по различни културни и политически въпроси от чужбина. Като главен уредник на българското радиоразпръскване Сирак Скитник положи основите на радиоразпръскването и наложи да бъдат разработени системно всички текущи културни и обществени проблеми.

Освен новини, интервюта, сказки и репортажи, още от първите месеци националната радиостанция започва да създава и разпространява културно съдържание. През септември 1935 г. в програмата за първи път звучи изпълнение на „Оркестър на студиото на Радио София”. През същата есен може да се слуша в ефир и „Джаз оркестър на Радио София”. Следващата пролет се появява и формация „Струнен квартет Аврамов”. През 1937 г. Радио София създава и свой камерен оркестър с диригент Марин Големинов и детските вокални групи на Сия Янакиева и на Парашкев Хаджиев – „Детска радост”.

Това е само началото. Днес националното радио излъчва собствени предавания и новини по 10 ефирни програми, продължава да бъде най-големият български продуцент на музика, драматургия и детски предавания. БНР има и своите шест музикални състава: Симфоничен оркестър, Смесен хор, Биг бенд, Оркестър за народна музика, Детски хор и Вокална група „Радиодеца”. Развитието на дигиталните технологии в БНР позволи навлизането му в т.нар. Радио 2.0, даващо възможност от 2012 на всеки да слуша каквото иска където иска и по какъвто начин иска мултимедийните програми на Радио България на 11 езика плюс стрийминг и подкаст услугите, предлагани от радио Бинар.

Още от самото си създаване през 1935, радиото се ангажира с мисията да опази жив спомена за личности и събития от нашата и чуждата история. Сирак Скитник е човекът, който реализира идеята за създаване на Златния фонд - най-богатия звуков архив на България.

Днес в него се съхраняват над 110 000 часа записи, които разказват съвременната ни история, чрез гласовете и спомените на личности, оставили своята следа в живота на обществото ни. Рубриката „80 години в 80 седмици“, с която отбелязахме юбилея на БНР, имаше за цел да представи една макар и малка част от тях. Надяваме се, че това пътуване във времето, в което звучаха гласовете на писатели, поети, музиканти, общественици, политици, спортисти, беше интересно за всички, за които историята не е просто „пожълтели страници“, а реални хора и събития.

Последното издание на рубриката е време за благодарност – към всички наши читатели и слушатели, към колегите от Радио България – за подкрепата и помощта. И най-вече към екипа на Златен фонд за неоценимото съдействие. Благодарение на техния труд „звукът на времето“ е съхранен за следващите поколения като неотменна част от българската нова история. Това е повод и за една покана към всички, които имат възможност да допринесат за неговото обогатяване – ако притежават архивни записи- интервюта или изпълнения на бележити личности, нека ги предоставят на Златния фонд. Техния принос и подкрепа ще останат в националната звукова съкровищница, пазена от БНР. В края на 2015-та завършва осемдесетата година на Българско национално радио. Нека я изпратим с песента, с която тя започна – „Наше радио“, композирана от Стефан Димитров.

Още от категорията

1994 г. – Лятото, в което Господ беше българин

Лятото на 1994 г., Световното първенство по футбол в Съединените щати. България участва за шести път на световни финали. Всъщност участва, защото 9 месеца по-рано Господ „стана българин”. На 17 ноември на стадион Парк де пренс в Париж се решаваше кой –..

публикувано на 21.07.15 в 13:50

1993 година: Любен Беров – „сламеният човек”

След свалянето на кабинета на Филип Димитров, следващото правителство на България управлява две години. На 30 декември 1992 година икономическият съветник на президента Желев – проф. Любен Беров, застава начело на държавата, след като Движението за права..

публикувано на 14.07.15 в 12:18
Правителството на Филип Димитров

1992 г. – Филип Димитров – премиер с малко, но завинаги

Задачата ни е да направим България нормална държава, а не съвършена. За човешкото същество е много по-естествено да живее в един свят, в който държавата не го държи за гушата, не му определя работата, не му решава възгледите и не го учи как да живее...

публикувано на 07.07.15 в 12:01