Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади виртуози и СО на БНР в обща програма

БНР Новини
Илина Илиева, Мила Цанкова и Момчил Пандев
Снимка: личен архив

На 10 юни, в столичната зала "България", Симфоничният оркестър на БНР закрива своя концертен сезон. Вечерта е посветена на младите таланти на България - ученици в Националното музикално училище "Любомир Пипков". В състава на оркестъра свирят немалко възпитаници на най-престижното средно музикално училище у нас.  Росен Гергов, под чието ръководство ще бъде представена програмата, сподели, че за него винаги е удоволствие да дирижира подобни концерти. Той е завършил същото училище, в класа по пиано на Милка Митева.

Солистите са подбрани след прослушване преди месеци. Деветимата млади виртуози, които ще имат възможност да свирят заедно със СО на БНР, са сред най-изявените инструменталисти, спечелили множество награди през последните години. Ще чуем Цоньо Цветков – маримба, Мила Цанкова - флейта, Кирил Михайлов - цугтромбон, Кети Маринова - валдхорна, Фидоси Керчев - пиано, Илина Илиева - виола, Момчил Пандев - виолончело...

Кай Гергов - най-малкият участник, е едва на 6 години, син е на Росен Гергов. Кай току-що е издържал успешно приемния изпит за I клас в НМУ. Той е много музикален и с лекота прави всичко, затова реших, че ще бъде добра идея да се представи в този концерт  - казва Росен Гергов. За малкия цигулар това е премиера в зала "България". А за 17-годишната Йоанна Русева е поредната изява на престижната сцена. Младата цигуларка има около 15 награди от международни конкурси - "Коциан", "Недялка Симеонова", "Млади виртуози". Тя беше и сред финалистите на конкурса "Ойстрах" през 2014 г.


Концертът ще бъде записан и публикуван в Youtube канала на Радио Бинар


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Разказвай ми за нещо"

Познаваме Тома Здравков като един от най-характерните гласове на българския рок. След период, наситен с участия в телевизионни предавания и формати, той отново се занимава активно със създаване на нова музика и реализира нови песни. След като от..

публикувано на 01.10.24 в 10:15

В музиката няма невъзможни неща

На 1 октомври светът празнува универсалния език на музиката. Едва ли някой се съмнява в способността на това изкуство да лекува душите и да окрилява мислите, но днес ще добавим още една история, която доказва това – тази на единствения незрящ..

публикувано на 01.10.24 в 09:10

"Един път на един милион"

Най-новата песен на Влади Ампов - Графа е "Един път на един милион". Автор на музиката и аранжимента е самият Влади, а за текста се е обърнал към Руши Видинлиев. Тази творческа среща не е първата за тях – предишната им колаборация беше преди 20..

публикувано на 30.09.24 в 10:15