Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестото издание на „Черноморски звуци” подари незабравими моменти на участниците във фестивала

БНР Новини
Зоран Станисавлиевич и неговият хор
Снимка: Росен Донев

Близо 500 участници и гости, представители на 7 страни, 20 хорови формации, представили се в конкурсната програма, на фестивалните концерти и ателиета… Зад тази кратка статистика стоят незабравими преживявания на сцената и извън нея, докосване до различни традиции в хоровото изкуство, нови умения и планове за професионално сътрудничество. И,разбира се, много труд при подготовката на събитията. Домакин на фестивала е хор „Черноморски звуци” с диригент Валентина Георгиева. Основател и артистичен директор на фестивала, г-жа Георгиева е и член на журита. Тази година в него бяха също Ваня Монева – диригент на хор „Космически гласове” и ръководител на ателието за фолклорни хорове и Амбрoж Чoпи – известен словенски диригент и композитор, ръководител на работилниците за смесени, еднородни и детски хорове.  Според регламента голямата награда за цялостно представяне е една. Получи я Академичен хор при Студентски културен център в гр. Ниш, Сърбия. Ето и няколко думи от диригента Зоран Станисавлиевич:

Много съм развълнуван и радостен, че получих статуетката, както и още няколко награди - за най-добър смесен хор, за най-добър диригент, за най-добро изпълнение на българска песен от СБК. Най-голямата придобивка след фестивала са хубавите спомени, с които си отиваме, както и партитурите на български песни, които получихме. Ние в Сърбия обичаме да изпълняваме ваши песни, допада ни техния ритъм.

Първа награда в категория „Еднородни хорове” получи Женски хор „Алабреа”с диригент Атанаска Попова. Основан в края на 2013 г., съставът вече има няколко първи и големи награди от сериозни конкурси. През 2015 г. е създаден и смесен хор със същото име. За своето представяне Атанаска Попова получи наградата за най-перспективен млад диригент. Щастлива съм, че хорът беше забелязан, независимо от краткото време, което имахме за подготовка – споделя г-ца Попова. – Щастлива съм, че и женският, и смесеният хор показаха най-доброто, което сме постигнали. Бяхме на сцената като едно цяло, усещах тяхната любов, всеотдайност, отворените им души. Получи се красив момент и музиката прозвуча така, както я почувствахме всички заедно.

Вокалният ансамбъл “Езерец“ взе I награда при фолклорните хоровеХоровете участваха в ателиета за смесени, еднородни и детски формации, ръководени от Амбрoж Чoпи. На заключителния концерт прозвучаха две негови творби. Laudate omnes gentes за смесен хор, създадена като специален подарък за фестивала.. Изпълниха я участниците от Гърция, Турция, Сърбия, Норвегия и България. Until We Meet Again представиха женските и детските състави от България.




За втори път съм в Балчик – разказва Амбрoж Чoпи. Щастлив съм, че отново съм тук. Обичам този фестивал, защото е различен – има възможност за участие в конкурса, във фестивалната програма, в различни ателиета и приятелски концерти. Най-съществено е, че се разменят идеи, запознаваш се нова музика и похвати при работа с различните хорове. Много е хубав замисълът на ателиетата – всяка година един композитор има шанса да разучава с хорове от цял свят свои произведения. Това е чудесна възможност и за съставите, които са на различно ниво, но в края на фестивала всички са заедно на сцената. Преди две години в Балчик срещнах Деница Узунова – ръководител
на „Бодра песен“, която по-късно ме покани в Шумен. Там представих като диригент моята Missa Brevis. Беше незабравимо преживяване – и работата с хора, и концерта. Месата е изпълнявана по цял свят, почти на всички континенти, получил съм награди за нея, но работата с тези деца промени живота ми. След това те дойдоха в Словения (на път за своето европейско турне) и изнесоха два концерта. В очакване на следващата ни среща написах песента „Докато се срещнем отново“. Ето и най-важното, което дава фестивалът в Балчик – професионалните и човешките контакти.

Програмата на „Черноморски звуци“ тази година предостави нови възможности за изява и обогатяване на хоровия репертоар. Кратка равносметка за новите моменти в програмата – от Валентина Георгиева:

Новото в програмата е присъствието на вокална група сред специалните ни гости – група „Спектрум“. Независимо, че малко хора посетиха тяхното ателие, те успяха да покажат някои от тънкостите на работата в акапелна група. Убедена съм, че тази първа среща ще постави началото на нова линия във фестивалната програма – представяне на вокални групи. Друга новост е издаването на сборник с песни. Миналата година това се роди като идея, осъществихме я сравнително бързо. Преди време Красен Иванов, ръководител на хор „Железни струни“ от Разград, написа аранжименти за смесен хор на песни от репертоара на групите „Тоника“ и „Щурците“. Съюзът на българските композитори се зае с издаването им, поемайки изцяло уреждането на авторските права и останалите разноски. Безкрайно сме благодарни за тази подкрепа. Прекрасно е, че тези песни ще достигнат до повече хорови състави. Мисля, че българските композитори би трябвало да помислят за обогатяване на хоровия репертоар за различните състави, да създадат нови вдъхновени творби.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05