Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TuxCon те приканва да работиш с ръце и сърце върху новите технологии

БНР Новини
Снимка: TuxCon
На девети и десети юли в Пловдив за трети пореден път ще се състои конференцията TuxCon, посветена на софтуерни и хардуерни технологии с отворен код. Темите, които ще бъдат разгледани на събитието, ще бъдат доста разнообразни, като част от тях са насочени към професионалисти от ИТ индустрията. Но ще има и лекции за любители, които не са напълно запознати с новите технологии, но имат интерес към развитието на ИТ.

На TuxCon обаче освен теория, ще има и практика. Вторият ден от конференцията е запълнен с работилници, на които участниците ще могат непосредствено да приложат уменията си върху различни софтуерни и хардуерни продукти.

Стоян Германов, един от организаторите на TuxCon, описа подробно програмата на конференцията и работилниците:

Ще започнем с кратка презентация за динамична Java Robotics, което е свързано с писане на Java код за роботи. Нея ще изнесе Траян Илиев. Ясен Праматаров ще представи Jitsi Meet, което е технология за разговори с отворен код, подобна на Skype, и е създадена изцяло от български екип. Дамян Димитров ще поговори за сигурност. След това имаме чуждестранен гост – Роланд Бъргър. Той има собствен проект, който е насочен към образоването – учи деца и ученици какво е хардуер (запознава ги с контролери и др.) и това как работят компютрите като цяло. След почивката, която ще бъде около обяд, сме предвидили секция, в която Орлин Шопов ще разкаже за ретро компютри, създадени в България, и по-специално за Пълдин (създаден в края на 80-те години в Пловдив). След това Едмънд Хюменбергер ще говори за FPGA, което е вид процесорна технология. Следва Любомир Динчев, който ще говори за възможността с моно камера да търсим 3D координати. Имаме лекция на Делян Цонев, която ще запознае присъстващите с програмата за рисуване на CAD OpenSCAD. Ще има и лекция на Стоян Белчев, която ще ни запознае с възможностите на отворения код, който се използва в корпоративна среда. Преди Lightning talks ще имаме презентация на Мариан Маринов за възможностите на Аrduino да разпознава глас. Накрая имаме няколко 10-минутни презенатации, които не са запълнени, и са за хора, които искат да ни запознаят с идея или приложение. Така ще завърши първият ден. Във втория ден ще имаме предимно работилници, в които ще се работи с хардуер. Участниците ще видят платка с FPGA, която скоро ще бъде пусната на българския пазар и една роботизирана ръка. Всеки, който ще дойде ще има възможност да се докосне до тях и да ги програмира.

Входът за събитието е свободен. TuxCon се организира на доброволни начала като се финансира от спонсори и дарения. Стоян Германов разказа как се е родил проектът:

Идеята да споделим знанията си и желанието за развитие на open source технологиите започна да израства преди време. Имаше няколко подобни конференции в града преди пет-шест години и решихме с някои от хората, участващи в тях, да направим нещо, което всяка година да се повтаря. Ние не сме единствената такава конференция нито в България, нито в Пловдив. Но идеята е, че ние изцяло профилираме темите да бъдат към отворения код, както и да имаме работилници по тях. Всяка година става все по-добре. Хората се събират на чисто доброволни начала. Очаква се просто всеки с желание да предложи нещо и да дойдат гости, които да представят определени технологии. За да можем юридически да бъдем стриктни миналата година създадохме НПО и вече спокойно можем да вземаме помощи от фирми, които искат да ни помогнат с развитието на тази конференция за бъдещите години.

TuxCon има канал в YouTube, където се качват лекциите за тези, които нямат възможност да присъстват на събитията.

Наскоро беше приета поправка в законодателството, според която изпълнителите на държавни поръчки вече са задължени да публикуват с отворен достъп сорс-кодовете на всички програми, заплатени от бюджета. Според специалисти от ИТ сферата предприетата стъпка е правилна, тъй като щом обществото заплаща за тях, то трябва сорс-кодовете да бъдат обществено достояние. Това е важна стъпка в борба с корупцията при разпределянето на държавните поръчки в ИТ сектора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43