Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TuxCon те приканва да работиш с ръце и сърце върху новите технологии

БНР Новини
Снимка: TuxCon
На девети и десети юли в Пловдив за трети пореден път ще се състои конференцията TuxCon, посветена на софтуерни и хардуерни технологии с отворен код. Темите, които ще бъдат разгледани на събитието, ще бъдат доста разнообразни, като част от тях са насочени към професионалисти от ИТ индустрията. Но ще има и лекции за любители, които не са напълно запознати с новите технологии, но имат интерес към развитието на ИТ.

На TuxCon обаче освен теория, ще има и практика. Вторият ден от конференцията е запълнен с работилници, на които участниците ще могат непосредствено да приложат уменията си върху различни софтуерни и хардуерни продукти.

Стоян Германов, един от организаторите на TuxCon, описа подробно програмата на конференцията и работилниците:

Ще започнем с кратка презентация за динамична Java Robotics, което е свързано с писане на Java код за роботи. Нея ще изнесе Траян Илиев. Ясен Праматаров ще представи Jitsi Meet, което е технология за разговори с отворен код, подобна на Skype, и е създадена изцяло от български екип. Дамян Димитров ще поговори за сигурност. След това имаме чуждестранен гост – Роланд Бъргър. Той има собствен проект, който е насочен към образоването – учи деца и ученици какво е хардуер (запознава ги с контролери и др.) и това как работят компютрите като цяло. След почивката, която ще бъде около обяд, сме предвидили секция, в която Орлин Шопов ще разкаже за ретро компютри, създадени в България, и по-специално за Пълдин (създаден в края на 80-те години в Пловдив). След това Едмънд Хюменбергер ще говори за FPGA, което е вид процесорна технология. Следва Любомир Динчев, който ще говори за възможността с моно камера да търсим 3D координати. Имаме лекция на Делян Цонев, която ще запознае присъстващите с програмата за рисуване на CAD OpenSCAD. Ще има и лекция на Стоян Белчев, която ще ни запознае с възможностите на отворения код, който се използва в корпоративна среда. Преди Lightning talks ще имаме презентация на Мариан Маринов за възможностите на Аrduino да разпознава глас. Накрая имаме няколко 10-минутни презенатации, които не са запълнени, и са за хора, които искат да ни запознаят с идея или приложение. Така ще завърши първият ден. Във втория ден ще имаме предимно работилници, в които ще се работи с хардуер. Участниците ще видят платка с FPGA, която скоро ще бъде пусната на българския пазар и една роботизирана ръка. Всеки, който ще дойде ще има възможност да се докосне до тях и да ги програмира.

Входът за събитието е свободен. TuxCon се организира на доброволни начала като се финансира от спонсори и дарения. Стоян Германов разказа как се е родил проектът:

Идеята да споделим знанията си и желанието за развитие на open source технологиите започна да израства преди време. Имаше няколко подобни конференции в града преди пет-шест години и решихме с някои от хората, участващи в тях, да направим нещо, което всяка година да се повтаря. Ние не сме единствената такава конференция нито в България, нито в Пловдив. Но идеята е, че ние изцяло профилираме темите да бъдат към отворения код, както и да имаме работилници по тях. Всяка година става все по-добре. Хората се събират на чисто доброволни начала. Очаква се просто всеки с желание да предложи нещо и да дойдат гости, които да представят определени технологии. За да можем юридически да бъдем стриктни миналата година създадохме НПО и вече спокойно можем да вземаме помощи от фирми, които искат да ни помогнат с развитието на тази конференция за бъдещите години.

TuxCon има канал в YouTube, където се качват лекциите за тези, които нямат възможност да присъстват на събитията.

Наскоро беше приета поправка в законодателството, според която изпълнителите на държавни поръчки вече са задължени да публикуват с отворен достъп сорс-кодовете на всички програми, заплатени от бюджета. Според специалисти от ИТ сферата предприетата стъпка е правилна, тъй като щом обществото заплаща за тях, то трябва сорс-кодовете да бъдат обществено достояние. Това е важна стъпка в борба с корупцията при разпределянето на държавните поръчки в ИТ сектора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20