Щом стъпите в подножието на Троянския Балкан, търсете знаците – те ще ви водят нагоре по козите пътеки. А ако ви лъхне ухание на боровинки, то непременно се огледайте за хижа „Амбарица”! Там ви очаква най-дъхавият фестивал с мастиленолилави нощи, свеж повей от планината и дръзновени хора с отворени сърца.
Вкусно сладко от боровинки, но всъщност много повече – в края на тази седмица третият Фестивал на боровинките ще насели местността около хижа „Амбарица” с почитатели на даровете на планината. Така още в петък най-нетърпеливите туристи ще бъдат приветствани с музикално парти под звездното небе.
Преди три години Ема – новата стопанка на хижа „Амбарица”, споделя мечтата си да има Фестивал на боровинките, а групата приятели около FREERIDERZ решава да я сбъдне. Днес равносметката е пълна не само с безброй бурканчета ароматно сладко, но и със значима помощ за планинския дом. Поредният фестивал също ще бъде наситен с разнообразни събития – от традиционното бране на вкусния плод през филмовите прожекции на екологична тематика до концертите в най-разнообразни стилове.
Новото е, че имаме по-силна музикална програма–разкрива Йорго Пецас. –Разбира се, това не е музикален фестивал – хората вече са малко отегчени от тях и имат нужда от нещо по-различно. Затова и наблягаме повече на различните кръжоци. Например имаме кръжок по народни танци, за правене на натурална козметика и на сурови сладки, както и за прочутите мекици на хижа „Амбарица”. Голямото име в музикалната програма пък ще бъде Теодосий Спасов – към него ще се присъедини младият изпълнител Иван Шопов, с когото имат общ „Балкански проект”. Има и други интересни имена, сред които са фолклорната формация „Авигея” и Two Cities One World на двама българи, живеещи зад граница, с хубави гласове и хубав албум.
Сред толкова много занимания и кристален въздух в планината, апетитът се изостря... за амбаришки мекици. Организаторите обещават да разкрият тайната на лакомството, за което сутрин се извиват опашки, но с уговорката, че то не става вкусно без лилава усмивка. А за да има с какво да го гарнират, гостите на фестивала ще трябва да оберат боровинките в околността. Участниците ще бъдат разделени на две групи, които ще се състезават помежду си и със собствен труд ще сварят сладкото (от организаторите – захарта).
Ала тъй като всяко нещо си има край, от всички се очаква на финала да проявят смирение към планината.
За нас от първостепенна важност е когато приключи фестивалът, природата да бъде непокътната – казва Йорго Пецас. – И смея да твърдя, че от много фестивали, на които съм присъствал, ние го постигаме по възможно най-добрия начин. През м.г. например не сме използвали нито един пластмасов продукт. Хората са съпричастни, помагат в чистенето – нещо, което ни доставя удоволствие да виждаме, че се заражда у българите като начин на мислене.
Ако имате екологично съзнание и искате да помогнете за обновяването на хижа „Амбарица”, ако не ви достига дъх в прашния и горещ град или жадувате за приключение, не се колебайте – станете с изгрева, вземете раницата и ходом марш към Стара планина.
Снимките са предоставени от организаторите на фестивала
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..