Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал с вкус на боровинки на хижа „Амбарица”

БНР Новини

Щом стъпите в подножието на Троянския Балкан, търсете знаците – те ще ви водят нагоре по козите пътеки. А ако ви лъхне ухание на боровинки, то непременно се огледайте за хижа „Амбарица”! Там ви очаква най-дъхавият фестивал с мастиленолилави нощи, свеж повей от планината и дръзновени хора с отворени сърца.

СнимкаВкусно сладко от боровинки, но всъщност много повече – в края на тази седмица третият Фестивал на боровинките ще насели местността около хижа „Амбарица” с почитатели на даровете на планината. Така още в петък най-нетърпеливите туристи ще бъдат приветствани с музикално парти под звездното небе.

Идеята е да върнем хората в планината и да им покажем що е то планински туризъм разказва Йорго Пецас от организаторите на фестивала. А също така да подпомогнем поредната хижа, за която държавата няма възможност да се грижи. Всички средства, които изкараме от фестивала, ще отидат именно в хижата – например там няма ток и се инвестира в система за соларни батерии. Работим на доброволен принципи тъй като мястото е труднодостъпно, всичко се носи на гръб – имаме си и един хубав кон Борко, който също помага с пренасянето на нещата.

СнимкаПреди три години Ема – новата стопанка на хижа „Амбарица”, споделя мечтата си да има Фестивал на боровинките, а групата приятели около FREERIDERZ решава да я сбъдне. Днес равносметката е пълна не само с безброй бурканчета ароматно сладко, но и със значима помощ за планинския дом. Поредният фестивал също ще бъде наситен с разнообразни събития – от традиционното бране на вкусния плод през филмовите прожекции на екологична тематика до концертите в най-разнообразни стилове.

Новото е, че имаме по-силна музикална програма–разкрива Йорго Пецас. Разбира се, това не е музикален фестивал – хората вече са малко отегчени от тях и имат нужда от нещо по-различно. Затова и наблягаме повече на различните кръжоци. Например имаме кръжок по народни танци, за правене на натурална козметика и на сурови сладки, както и за прочутите мекици на хижа „Амбарица”. Голямото име в музикалната програма пък ще бъде Теодосий Спасов – към него ще се присъедини младият изпълнител Иван Шопов, с когото имат общ „Балкански проект”. Има и други интересни имена, сред които са фолклорната формация „Авигея” и Two Cities One World на двама българи, живеещи зад граница, с хубави гласове и хубав албум.

СнимкаСред толкова много занимания и кристален въздух в планината, апетитът се изостря... за амбаришки мекици. Организаторите обещават да разкрият тайната на лакомството, за което сутрин се извиват опашки, но с уговорката, че то не става вкусно без лилава усмивка. А за да има с какво да го гарнират, гостите на фестивала ще трябва да оберат боровинките в околността. Участниците ще бъдат разделени на две групи, които ще се състезават помежду си и със собствен труд ще сварят сладкото (от организаторите – захарта).

Ала тъй като всяко нещо си има край, от всички се очаква на финала да проявят смирение към планината.

СнимкаЗа нас от първостепенна важност е когато приключи фестивалът, природата да бъде непокътнатаказва Йорго Пецас. И смея да твърдя, че от много фестивали, на които съм присъствал, ние го постигаме по възможно най-добрия начин. През м.г. например не сме използвали нито един пластмасов продукт. Хората са съпричастни, помагат в чистенето – нещо, което ни доставя удоволствие да виждаме, че се заражда у българите като начин на мислене.

СнимкаАко имате екологично съзнание и искате да помогнете за обновяването на хижа „Амбарица”, ако не ви достига дъх в прашния и горещ град или жадувате за приключение, не се колебайте – станете с изгрева, вземете раницата и ходом марш към Стара планина.

Снимките са предоставени от организаторите на фестивала



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35