Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските стрийт фитнес маниаци с амбиции за лидерство

БНР Новини
Снимка: Миглена Иванова

Преди броени дни българската легенда в спортната гимнастика Йордан Йовчев, участникът в шест олимпиади и четирикратен олимпийски медалист, създаде първия официален клуб по стрийт фитнес в България. Клубът бе представен от Йовчев на зрелищен турнир при откриването на най-модерната стрийт фитнес площадка в София, изградена по проект на състезателите по уличния спорт и финансирана от Столична община. Тази година предстои откриване на още 2 такива площадки в София, а догодина – на още 4. Пред възторжените погледи на публиката и участниците Йордан Йовчев лично направи демонстрация на новите уреди. Той обясни, че идеята на клуба е „в краткосрочен период да се създадат ясни правила за състезателите и национален отбор, който да защитава честта на България извън страната”. Турнирът премина на висок емоционален градус, със спортен дух, но без спортна злоба. Най-младата участничка беше едва 6-годишна. „Супер забавно е и емоциите са страхотни”, сподели Йовчев и поясни:

СнимкаТочно този дух ме подтикна да създадем „Стрийт уъркаут клуб”, в който да членуват всички тези хора, да им създадем условия, да организираме повече състезания. Какво по-хубаво от това представители на най-различни възрасти да имат желание да спортуват на открито?! Добре е, че ги има тези площадки. Тук намираме талантливите деца, които да продължат развитието си в спортната гимнастика.

Той разкри, че желанието си в бъдеще да се създаде и мобилна площадка – лесно преносима и сглобяема, която ще позволи и спортуване на закрито:

Летният период е 3 месеца. След това младежите няма къде да практикуват. Ние ще се опитаме да им създадем условия за целогодишни занимания. Тези деца-самодейци са много единни и забавни, упражненията им са интересни. Нашето желание е да създадем треньори, които биха им помогнали да има по-малко контузии.

Снимка„No pain, no gain” („Без болка няма победа”) – това е девизът на стрийт фитнес маниаците. Един от основните популяризатори и вдъхновители на този сравнително млад за България спорт е Никола Тачев. За крехките си десетина години българският уличен фитнес доста дръпна и вече можем да се похвалим със сериозни успехи.

Горещо приветстван на площадката бе 17-годишният Виктор Каменов, който е тазгодишният №1 за България. На площадката той дойде с дъх на Москва, където на 23 юли в конкуренцията на участници от 50 страни спечели бронза на 6-ия световен шампионат по Street Workout. Тази победа му дава право на участие в суперфинала на Световната купа през декември в Пекин. Със спорта се занимава от 2013 г. Тренира почти всеки ден по 4-5 часа. На въпроса с какво го привлича стрийт фитнесът, обяснява:



СнимкаДава ми сила, координация, издръжливост. Винаги съм се надъхвал, като видя някой да притежава тези качества. Първоначално гледах по клипчета в интернет здрави момчета, които тренират. Кефех се много, исках и аз да стана като тях. Започнах да тренирам от базови елементи и стигнах до едно добро ниво.

Според него, стрийт фитнесът в България се развива много успешно:

Първенците си остават Русия и Испания. Не мисля обаче, че ние сме много по-назад от тях. Може би една идея по-назад, но скоро можем да ги настигнем.

Виктор е убеден, че за това ще спомогне и новият „Стрийт уъркаут клуб”:

СнимкаДосега имаше доста площадки, но те не бяха толкова функционални. Не позволяваха да се тренират всички елементи, необходими за подготовката на един спортист на световно ниво. Новите площадки ще позволят на трениращите да се усъвършенстват.



СнимкаНа столичния турнир женското представяне също беше достойно. Със завидните си умения впечатление направи 16-годишната Валентина Терейн - една от 11-те български момичета, които участват в състезания. Занимава се със стрийт фитнес от 2 години. Покрай него намира много приятели.

Този спорт ме научи да подкрепям приятелите си, да се радвам на успехите на другите. Научи ме също на постоянство, да не се отказвам, дори когато боли – сподели Валя, а на въпроса ми дали не я притеснява, че това е доста мъжки спорт, ме увери – Не, това не ме притеснява. Даже ние, момичетата, според мен ще станем по-добри от момчетата.

Снимки: Миглена Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полицията пази обществения ред с дронове на дербито “Левски” – ЦСКА София

Столичната дирекция на вътрешните работи ще използва видеонаблюдение и дронове, за да предотврати ескалация на напрежението от страна на фенове на днешния мач между вечните съперници “Левски” и ЦСКА София на столичния стадион “Васил Левски”. Засечените..

публикувано на 07.04.24 в 07:00
Нургюл Салимова

Второ реми за Нургюл Салимова на Турнира на претентентите в Торонто

Нургюл Салимова записа второ реми на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в канадския град Торонто. Двайсетгодишната българка, която игра с белите фигури, завърши наравно с китайката Лей Тинцзие – победителката в последното издание..

публикувано на 06.04.24 в 10:05

Нургюл Салимова представя България на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова е единствената, която ще представи България, на започващия днес в Торонто Турнир на претендентките за световната титла по шахмат, след като заслужи мястото си там с блестящото си представяне на Световната купа миналия септември, когато..

публикувано на 03.04.24 в 17:41