Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето в българския поп

Снимка: БУЛФОТО

В дните около своята 80-годишнина Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 15-о число на месеца. Продължаваме с новите три песни, които дават три представи за морето в българската поп-музика в последния половин век.

„Море на младостта” е една от песните на Йосиф Цанков и Димитър Василев, с която Лили Иванова се представя на второто издание на конкурса „Песни за българското Черноморие“  (от 1967 г. конкурса е преименуван на „Златният Орфей“) през 1966 г. Получила едва специалната награда от конкурса, песента се превръща в една от най-популярните  и обичани  песенни балади от репертоара на Лили Иванова.

„Любовта е море“. С тази песен на Петър Ступел и Петър Караангов  изгрява звездата на Лиана Антонова като филмова актриса, защото през 1965 г. тя с огромен успех се снима заедно с немския актьор Манфред Круг  в музикалния филм „Старинната монета“, в който освен нея  записва още 4 песни.

След като напуска „Д2“, Дичо избира самостоятелна кариера и записва поредица от песни, сред които „Сърф, вятър и платно“, с която се представя на конкурса „Бургас и морето“ през 2008 г., с която песен  запазва стиловата си идентичност  на мелоди рока.

„На полугар“ оглави класацията за фолклор, Печелившите този месец са Ана Зайсер – Германия, Марлене Шербурн – САЩ и Наталия Заболотна – Украйна.Те получават диска "Танц на жетварките" на Дико Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/LidiaGanevaOfficial

"Няма да се променя за теб"

Доказала таланта си още като дете, когато едва в трети клас представи България на Детската Евровизия в Малта, по-късно и с успешното си участие в "Гласът на България", вече 18-годишната Лидия Ганева се развива като обещаваща млада певица. И въпреки че..

публикувано на 11.04.24 в 10:15
JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15