Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска пред нов сезон, пълен с дебютни роли

Снимка: личен архив

Една от най-големите ни прими, сопраното Александрина Пендачанска или Алекс Пенда, както е нейният артистичен псевдоним, откри новия оперен сезон в Ню Йорк (САЩ) на 18 август, с участието си в спектакъла „Идоменей“ на Волфганг Амадеус Моцарт, в образа на Електра. Красивата и обичана световна звезда е запълнила годината с нови роли от неизпълнявани от нея опери.

Търсена от режисьори и диригенти, както и от големи оперни театри за все по-авангардни спектакли, Пендачанска се изправя пред все по-нови предизвикателства и покорява все повече почитатели на голямото оперно изкуство. Ето какво ни разказва тя, дни след премиерата на Моцартовата творба на фестивала „Повече Моцарт“ в Ню Йорк:

Открих сезона в „Линкълн център“, във фестивала Mostly Mozart. Концертът беше на „Идоменей“, с Фрайбургския оркестър. Дирижира Рене Якобс и това беше първото ми участие този сезон. Операта не е поставяна от десет години в Ню Йорк и това беше едно очаквано събитие, проследено с голям интерес от пресата и публиката. Направихме запис на тази творба преди няколко години за издателство Harmonia Mundi, с малко по-различен състав, но със същия оркестър. И когато вече има запис и хората са го слушали, проявяват завишен интерес към това дали живото изпълнение ще отговаря на студийното. Спектакълът ни беше приет добре и аз съм доволна от началото на сезона. Другата седмица пътувам за Виена, където ще пея една опера, която не познавах – „Фалстаф“ от Салиери, в Theater an der Wien. Много интересна музика. Сега си давам сметка, че всъщност Салиери е доста подценяван композитор, останал в сянката на големия гений Моцарт, успоредно с когото е живял. Може би не съвсем справедливо. Но не случайно в онази епоха Салиери е бил истинска голяма звезда. В операта има две главни женски роли, както знаете, „Фалстаф“ е по „Веселите уиндзорки“ на Шекспир и аз съм една от тях. Забавна, интересна комедия.

За новите си дебютни роли в творби на Верди, както и за личните си щастливи мигове, продължава да споделя Александрина Пендачанска:

Веднага след това ще пея „Фалстаф“ от Верди – Алис Форд, която е мой дебют и този сезон бих го нарекла Вердиевия ми сезон, тъй като ми предстоят три нови партии: Алис Форд от „Фалстаф“, Амелия от „Бал с маски“ и лейди Макбет от „Макбет“. Нека го наречем, че сме на една крачка от драматичния, тежкия репертоар.Това лято отказах наистина изкусително предложение: „Алцеста“ от Глук, но благодарих и  заминах на ваканция, от която съм много доволна, защото се чувствам заредена и се надявам да имам сили да изкарам този сезон, който няма да е лек. Миналата година пях в Баден Баден – „Мефистофел“ от (Ариго) Бойто, също дебютна роля. Със „Саломе“ във Варшава завърши миналият сезон за мен.

За предстоящия мащабен музикален проект „Военен реквием“ от Бенджамин Бритън, в който ще чуем примата ни на девети май 2017-а в България, ни разказва самата тя:

Един много интересен проект с Радиооркестъра и Филхармонията. „Военният реквием“ на Бритън е произведение, което пях с Лондонската филхармония и диригент Владимир Юровски, заедно с Матиас Гьорне и Ян Бьострич и се надявам, поне една част от тези имена да доведем в България. Това произведение е гениално. Написано е в края на Втората световна война. Бритън е искал да обедини победители и победени под знаменателя на изкуството и на музиката, които да творят и да пеят за безсмислието на войната. Монументална творба, с много голям хор. Преживяване, което разтърсва душата и остава действително за цял живот. Надявам се българската публика и ние, самите участници, да усетим неговата мощ и значимост.

„Коронацията на Попея“ на Клаудио Монтеверди – Алекс Пенда (Попея) и Валер Сабадус (Нерон)






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55