Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Севилският бръснар“ край езерото

Петък, 16 септември, от 23.00 часа, по програма "Христо Ботев"

Сцена от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, представен от Русенската опера на фестивала „Моцартови празници“ в Правец
Още веднъж ще ви отведа в Правец. Ще може да чуете фрагменти от операта „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини – танцов спектакъл на Русенската опера и балет „Арабеск“ с диригент Карло Донадио, режисьор Боян Иванов, хореография Ангелина Гаврилова. Записът е от 17.09.2016 година. В ролите ще слушате Петя Петрова – Розина, Алек Аведисян - Фигаро, Назар Татсишин - граф Алмавива, Гергана Ряшева - Берта, Момчил Миланов - Дон Базилио, Пламен Бейков - д-р Бартоло.
Постановката беше съобразена с малката сцена и декорът се изразяваше в няколко стола, които певците използваха много уместно. Освен това балетната трупа също се включваше в действието оформяйки допълнително с телата на танцьорите сценичното пространство. Режисьорът беше направил съществени копюри в музикалния текст, които може би малко подразниха пуристите, но аз си мисля, че те спомогнаха за динамичното протичане на спектакъла. Всичко премина на един дъх и дори да нямаше традиционната пауза публиката отново щеше да остане възхитена. Нито за миг певците не останаха статични. Дори по време на ариите си те имаха специфични задачи, често свързани с танцуващите около тях балетисти. Брилянтните финали на Росини разиграни и добре премислени дори донесоха допълнителни емоции. След спектакъла публиката с искрена забава повтаряше някои от движенията, когато се срещаше с изпълнителите. А какво по-хубаво от това? Явно всички са изпитали истинска наслада.
Тук трябва да допълня, че след огромния успех на „Реквием“ на Моцарт представен като танцов спектакъл, това е постановка специално поръчана на Русенската опера от фестивала „Моцартови празници“ в Правец.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!