Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Empatheast – форум за социална промяна

БНР Новини

Този уикенд във Враца, Северозападна България, научихме как емпатията може да променя облика на обществото. Международният форум за социална промяна чрез емпатия в Източна Европа, търсещ възможните визии за бъдещето, се провежда за трета година. Empatheast („Източна емпатия“) е опит за противопоставяне на все по-нарастващата радикализация, усещането за страх в обществата и затварянето им в „балони на истината“, както в България, така и в света. Форумът цели да създаде пресечни точки между различни поколения, между града и селото, център и периферия, и така да ни накара да преосмислим тези връзки по нов начин. Местоположението на тазгодишната среща може би не е случайно. Северозападна България е най-бедният и най-обезлюдяващият се регион в Европа. Янина Танева, организатор на проявата, ни разказва:


Имиджът на региона, като най-беден и проблемен, както го виждат повечето хора, ни провокира да съберем практици, успели да намерят решения за какви ли не проблеми по света и у нас. Искахме да си поговорим с тях, за потенциала на този регион, и да се опитаме да създадем нов поглед върху Северозападна България. Там има невероятни млади хора, има природни и исторически ресурси, неща, които заслужават да бъдат разкрити. Другата причина е, че във Враца срещнахме подкрепа и нужда от младите за провеждането именно на такъв форум за социална промяна.


По време на Empatheast се случиха много и разнообразни неща. Едно от интересните събития беше „Катапулт“. Целта му бе идеите за социална промяна  да бъдат представени пред местните и хора, занимаващи се със социално предприемачество. В рамките на форума бяха подкрепени три идеи, обвързани с региона около Враца. Кои са те?

Една от идеите е да се разработи маршрут в околностите на село Челопек. Става въпрос за пътеката, описана в произведението „Една българка“ на Иван Вазов, по която е вървяла баба Илийца. Така учениците ще могат да съпреживеят нейния път, да се запознаят с нейни наследници и по този начин да видят, че тя е била истински човек, а не просто литературен герой. Другите идеи са свързани с достъпа до културата в българските села. Макар селата да са пазители на традиционните български ценности, досегът на населението там до съвременна култура, било то кино или музика, е доста незадоволителен. Един от спечелилите проекти включва срещи на артисти с деца и възрастни от селата.

Къде е мястото на емпатията тук? Нейната липса се забелязва навсякъде в нашето ежедневие. Вижда се в отчуждението и в липсата на диалог между хората. Логичният отговор е изграждането на взаимоотношения и връзки на различните нива в нашия живот. С това емпатията помага.


Успяхме да въвлечем клуба на ученическите съвети във Враца. Това са нашите доброволци от всички училища в околността, които бяха гръбнака на събитието и заради които знам, че всичко това си е струвало. Те са деца между 14 и 17 години, които почерпиха знание и опит от международни практици и видяха каква може да бъде страната ни, общуването помежду ни и качеството на отношенията между хората. Вярвам ,че в това има смисъл.

Ето какво ни пожела Янина в края на нашия разговор:

Ние сме чудесно подготвени за вчерашния ден, но за да бъдем подготвени за утрешния ден, единственото, което ни остава, е да се откажем от страховете си, да чуваме другите. Защото страхът идва там, където няма информация и познание. Ясно е, че вече няма накъде да бягаме и светът не предлага повече алтернативи. Затова нека си направим една държава в която има качествени човешки взаимоотношения, да не се „надцакваме“, а с разбиране и без страх да вървим напред.

Снимки: Empatheast




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06