Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регионалният исторически музей в Търговище впечатлява с възрожденска архитектура и древни езически фигури

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Историческият музей на град Търговище се намира в стария възрожденски квартал "Вароша". В него се съхраняват над 30 000 музейни експоната, като най-старите са от времето на неолита, намерени от археолозите по тези земи. Разположен е в пет реновирани старинни сгради от XIX и XX век. Тогава градът се е наричал Ески Джумая и в него се провеждал най-големият пролетен панаир по българските земи. Усещала се нуждата от образовани млади хора и се създава училище с даренията на широката общественост. То е било начално, но след това е прераснало в гимназия. Известно като Славейковото училище, през 1963 г. то поема нова обществена мисия - като музей, в който да се съхраняват веществени паметници, документи и археологически находки от района.

Снимка

До наши дни тази красива сграда не е конструктивно променяна, а от 2011 г. тя и крепостта Мисионис, която е близо до Търговище, са обекти от движението „Опознай България“, по-известно като „100 национални туристически обекта“.“ Археологическата и етнографската експозиция са много интересни с автентичните свидетелства. Магдалена Жечева, директор на Регионалния исторически музей в Търговище, разказва следното:

Не можем да кажем откога започва да съществува тук нашият град, но знаем, че в средата на XIX в. е в разцвета си. По време на празниците за Гергьовден се е провеждал голям панаир. В резултат на това са идвали много търговци и занаятчии, които са печелили от търговията. Имали са кантори в чужбина и, благодарение на своите добри приходи, са успели да съберат и да построят две големи сгради - църквата през 1851 и училището. Смея да твърдя, че и в момента такава училищна сграда като представителност, изисканост и образец на възрожденската архитектура няма запазена никъде другаде в България.

Снимка

Историята на Търговище е много интересна и добре проучена - добавя Магдалена Жечева и продължава. В археологическата експозиция на музея могат да се видят находки от средновековния некропол от XII - XIV в., открити при проучвания, ръководени от археолога Димитър Овчаров. Там има възстановка на самата крепост, макет на базилика. Изложени са коланни украси, коланни токи, които са характерни за дрехите на бойците по това време.

Снимка

И още от Магдалена Жечева:

Снимка

Последната ни изложба е посветена на 170 години светско образование. Тя е свързана с учебници и учебни пособия. Същевременно нашите малки и големи посетители, дошли в музея, могат да се опитат да пишат вместо с писалка с перо. С това те много се забавляват. Освен това могат да видят при нас автентична класна стая, каквито е имало в Славейковото училище през XIX в., към нея също има много голям интерес. В нея, освен нашите занимания с посетители от различни възрастови групи, различни организации и училища провеждат срещите си. Опитваме се да бъдем полезни на повече хора, от най-малките в детската градина, за които се организират възстановки на старинни обичаи в музейните сгради, до по-възрастните, които освен, че ни посещават, ни разказват спомени за хора, обекти и събития от миналото. Често, виждайки тук един експонат, у тях се събужда спомен за нещо познато, което са видели или преживели още в детството си
.

Снимки: архив на музея