Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трамвай на дядо Коледа радва София пред празниците

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тръгна Коледен ретро трамвай в центъра на София. Трамвайчето ще вози безплатно деца през цялата седмица преди Коледа, като маршрута започва от площад „Възраждане”, преминава през площадите „Гарибалди” и „Славейков” и завършва на емблематичната спирка „Вишнева”, която пази духа на 30-те години на ХХ век. Трамваят на дядо Коледа се движи в 45 минутен интервал, като точното разписание може да се намери на всички спирки, но съветът ни е да се въоръжите с търпение.

Малчуганите имат възможността да се повозят на един от възстановените трамваи Siemens от 1924 г. със сериен номер 35. 115-годишната машина е украсена с много играчки и създава празнично настроение. В трамвая звучи коледна музика, а дядо Коледа и Снежанка се грижат за доброто настроение на пасажерите. Те пожелават на всеки качил се много здраве и късмет и подканват всички да вярват в коледния дух. Желанията на децата за тазгодишните подаръци бяха доста разнообразни:


Аз искам колело със скорости и карусел… Искам пижама… Тази година съм си пожелал автобус и един джип с кормило.

Докато помагаме на дядо Коледа с раздаването на бонбони, питаме дали предпочита трамвай пред шейната си, а той ни отговаря:

Те са несравними. шейната ми има едно предназначение, а трамваят друго.

В първия курс на Коледния трамвай пътниците можеха да се насладят на коледни песни в изпълнение на детски състав от Националния дворец на децата. Ето какви бяха впечатленията:

Беше весело и най-много ми хареса звънеца. Като цяло беше много вълнуващо. Имаше и хор, който пееше от задната част на трамвая– сподели една от майките, а друга допълни:

Тази година го уцелихме точно навреме и не сме чакали изобщо. За първа година има разписание, защото преди съобщаваха, че ще се движи между 12 и 16 часа и трябваше да се чака. Трамваят създава коледно настроение и с дъщеричката ми се возим  всяка година, още от когато беше бебе. А, ето го и него. Направете място за Коледния трамвай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00