Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София с рекордни икономически резултати и европейски вид

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Девизът на българската столица София е „Расте, но не старее”. Този девиз не се приема еднозначно от мнозина и даже е повод за шеги и подигравки от рода на това, че „Расте, но не става по-добра за живот”, „Расте, но не се разхубавява” и т.н. В тези иронични и подигравателни подмятания може да има и малко истина, защото както знаем пълно щастие няма и недоволни винаги ще се намерят. Но една малка разходка по софийските улици и булеварди и кратка справка със статистиката говорят по-скоро за друго. София е не само най-големият град в България с близо 2 млн. жители, не само безспорен център на икономическия, политически и културен живот, София постоянно в последните години се модернизира, става по-удобна за живеене, по-атрактивна, а и наистина не старее – нито инфраструктурата й, нито жителите й. София, на фона на останалите градове в страната, е един много заможен град, който си позволява екстри и качество на живот, за които другите населени места в страната не могат дори да си помислят. Достатъчно в това отношение е да кажем, че София ще разполага догодина с бюджет, надхвърлящ 600 млн. евро – повече от всички държавни годишни субсидии за отбрана или за сигурността, и близо 5 пъти повече, отколкото бюджета на втория по големина град в България – Пловдив. Това се дължи до голяма степен на отлично развитата софийска икономика, която със своите щедри и астрономически на фона на останалата част в страната заплати и изобилие от работни места, привлича всеки амбициозен и квалифциран младеж от вътрешността на страната. Затова втората част на девиза й – че не старее, е напълно вярна. Още повече, че това твърдение важи и за инфраструктурата на българската столица. В последните десетина години Столична община прокара и модернизира основни булеварди в града, затегна мерките и изискванията за чистота, създаде привлекателни условия за строителството на цели нови квартали, решително модернизира обществения транспорт и някак си неусетно софиянци и туристи се сдобиха с прекрасно метро, чието разширяване продължава. Софиянци са вече в категорията на сравнително заможната средна класа говори фактът, че средната заплата в столицата вече не се различава осезаемо от нормалните в това отношение в Централна и Западна Европа възнаграждения.

Огромният за българските мащаби бюджет на София за 2017 г. ще трябва да финансира по-нататъшното развитие на града. Особен акцент се предвижда да бъде поставен върху обществения транспорт и най-вече строителството на трета линия на метрото, обновяването на градския транспорт с екологично по-чисти автобуси и по-модерни трамваи, интензивното и масово озеленяване във всички части на града, решителни мерки за привеждане в съвременен вид на малките улички, които доскоро бяха в сянката на булевардите и търговските улици. Да не забравяме и реставрацията на археологическите находки, с които изобилства центърът на града, който някога е играл важна роля в Римската империя. И всичко това без да се увеличават данъците за столичани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05