Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магнетичното очарование на Седемте рилски езера

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
3
Снимка: bg.wikipedia.org

В резултат на ерозивните ледникови процеси през кватернера, във високите части на Рила са се образували множество езера, които са съществен елемент от високопланинския ландшафт. Веригата на Седемте рилски езера е най-дългата, най-живописната и най-посещаваната. Те са част от 100-те Национални туристически обекта – разказва директорът на Национален парк Рила Красимир Андонов и обяснява на какво дължат популярността си:

Сълзата


На красотата на природата. Много туроператори организират в района предимно летни посещения. През август на това място се събира Бялото братство. От значение е и лесният достъп със седалковата въжена линия от хижа Пионерска до хижа Рилски езера. Това допринася за повишаване броя на туристите и популяризиране на дестинацията не само в България, но и по света.

ОкотоОткъде произлизат имената на езерата?

Имената са твърдо установени през 30-те години на ХХ век, когато се извършва картиране на езерата на цяла Рила. Свързани са с някакъв външен белег. Долното езеро – с местоположението, Рибното с наличието на риба. Имената на останалите произлизат от формата. В  традицията на Бялото братство, свързано с района от 1929 година, всяко има име на санскрит. Езерата се разпростират живописно на надморска височина от 2535 м до 2095 м. Сълзата е разположено най-високо. Окото с дълбочината си от 37,5 м е най-дълбокото от всички ледникови езера на Балканите. Известно е и с името Сърцето. Бъбрека е емблематично за Рила и за България езеро. Близнака с площта си от 91 дка е най-голямото и най-дългото. Към средата се стеснява и при безводни години почти се разделя на две половини, откъдето произхожда и името. Над него се извисява връх Хайдута или Харамията, 2465 м. Трилистника има неправилна форма и образува три полукръга. Специфични за Рибното езеро са тревистите брегове. Долното езеро е разположено най-ниско и от него започва река Джерман.

БъбрекаЗа природните феномени творческото въображение на народа ни е създал митове и легенди. Има ли такива за Седемте рилски езера?

Много предания са се съхранили през вековете. Най-първата легенда е свързана със създаването им. Преди много години между Паничище и Седемте рилски езера имало малко селце. В него живеела прекрасна девойка – Смиляна.Един ден отишла до кладенеца за вода. Слънчев лъч се плъзнал по менците, отразил се в тях и огрял лицето й. Смаяно от неземната хубост, Слънцето се влюбило. От този ден все за нея мислело. Сутрин тя посрещала изгрева на прага на колибата, а вечер го изпращала. Така докато дошло време за жътва. Смиляна слязла в равнината да жъне с дружките си на местния бей. Денят бил мрачен, но когато влязла, дворът се озарил. Харесал беят Смиляна и се опитал да я озлочести, но девойката се бранела като орлица. За наказание я обесили. Когато Слънцето изгряло и видяло тази тъжна картина, заплакало. Бистрите му сълзи изпълнили падините на Рила и така се родили Седемте рилски езера. Затова хората наричат водата на езерата Сълзите на Слънцето. Втората легенда е свързана с опазването на езерата. Според нея името на Окото не е случайно. Чрез него природата наблюдава какво правят хората в района. Когато те пристъпват законите й, биват наказвани от Бъбрека. Историята разказва как овчари, които пасели стадата си по близките хребети нарушили тези закони. От Бъбрека се издигнал огромен буреносен облак. Пороен дъжд унищожил посеви и добитък. Според българската митология всяко езеро си имало митичен стопанин за покровител. Неслучайно едно от тях и днес носи името Халовитото. В миналото, вярвали, че в него живеели хали и бури. Други езера били опазвани от прекрасни самодиви.

БлизнакаПравени ли са изследвания на Седемте рилски езера?

Най-ранните изследвания са от 1890 г., от сръбски геолог – Йован Цвиич, установил ледниковия произход на езерата. В периода 1930-1932 година проучвания правят австрийски учени. През 50-те години на ХХ век са изучавани сладководните водорасли. Анализи прави, през 1960 г., Дружество „Академика“. Със създаване на защитената територия, през 1992 г., се извършват научни изследвания и мониторинг, свързани с местообитанията на редки и застрашени биологични видове от флората, фауната и микотата, както и на биотичните компоненти на околната среда.

През циркуса на Седемте рилски езера преминава част от Европейския туристически маршрут Е 4. За любителите на зимата е предвидена и зимна маркировка.

Снимки: Wikipedia


Галерия

Още от категорията

Вила „Армира” – мраморният дворец от речната долина

Античната вила „Армира” е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век. Била е собственост на виден тракийски аристократ и център на неговото поземлено владение. В наши дни тя..

публикувано на 16.02.16 в 13:40

Бляскави дарове от недрата на земята са събрани в залата „Родопски кристали“ в Мадан

Ненадминат архитект е природата. Милиони години търпеливо е работила, сътворявайки своите неповторими произведения – кристалите, които радват човешкото око и създават усещане за блясък, лукс и красота. Събрани на едно място, тези свойства на..

публикувано на 06.01.16 в 13:16

Къщата на Димитър Пешев в Кюстендил пази паметта за спасението на българските евреи

Къщата-музей „Димитър Пешев“ в гр. Кюстендил е паметник на културата, възстановен в наши дни, за да събере на едно място паметта за   онези българи, които през 1943 г. успяха да изтръгнат от „хватката на Хитлер“ около 50 хиляди евреи, подготвени за..

публикувано на 14.12.15 в 12:46