Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из родния край на свети Иван Рилски

БНР Новини
Снимка: Миглена Иванова

Два часа път с влака делят София от град Бобошево, разпрострял се в Долно поле на двата бряга на река Струма, в подножието на планината Влахина. В близост се намира село Скрино, където около 876 г. е роден небесният покровител на България – Иван Рилски. Това е така не само според местната легенда, но и според житието на светеца, описано от свети Патриарх Евтимий.

Църквата „Успение на Пресвета Богородица“
Преминавайки през центъра на Бобошево – малко, овехтяло, но по домашному уютно градче, през уличките с разцъфнали плодови дръвчета, стигаме до действащата църква „Успение на Пресвета Богородица“. Бобошевци казват, че това е един от най-внушителните православни храмове от епохата на Възраждането. Строителството на трикорабната базилика започва през 1851 г., а е завършено окончателно през 1862 г. Строител е прочутият майстор Миленко от село Блатешница, Радомирско, който през 1847 г., построява южното крило на Рилската света обител. Църквата е изографисана от продължителя на Самоковската иконописна школа – Станислав Доспевски, който завършва Санктпетербургската художествена академия.


Тръгваме по протежението на реката, изкачвайки изпъстрената с люляк, божури и диви макове Влахина планина, особено красива и благоуханна в началото на май. Пътеката ни извежда до местността Кръста, откъдето пред нас се разкрива възхитителна гледка. Ако тръгнете оттук, вдясно по извиваща се нагоре стръмна козя пътека, обозначена с бели и червени парченца плат по дърветата, ще стигнете до връх Руен. Пътеката не е от леките, но затова пък зашеметяващият изглед към околните планини ще ви възнагради стократно за положените усилия. Пътят до върха е маркиран от Любчо Караджов, местен човек, който по собствена инициатива се грижи за поддръжката на светите места в региона. На тези, свързани с историята на България, поставя православни кръстове и българското знаме. Намираме Любчо пред пещерата, в която някога е живял Иван Рилски. От местността Кръста до там се стига за около 5 минути, по добре устроена пътека, вляво от стръмната към върха. Любчо прекъсва работата си и ни разказва местното предание за живота на светеца:   


Преди да се роди Свети Иван Рилски, майка му е имала знамение, че той ще стане голям подвижник. Преди да се родят такива хора – свети Серафим Саровски, свети Сергий Радонежски, свети Антоний, майките им знаят, че децата им ги очаква голямо бъдеще. Иван Рилски от малък си е знаел, че е човек с необикновена дарба. Едно време са казвали „бяла врана” на такива хора. Той бил воловарче в близкото село Вуково. Там има едно светилище с процеп, с три пещери. Като малък, той живял в едната пещера. Веднъж, докато се грижел за стадото си, придошла Струма. Той се уплашил, защото кравата му се отелила. Почудил се какво да прави с кравата с теленцето и цялото стадо. Хвърлил кожуха си и с кръстното знамение разделил реката, както свети Илия – река Йордан. Така минал по сухо между селата Скрино и Вуково. Хората се уплашили, когато видели това, и го изгонили. Но му дали малкото теле. Тогава той дошъл в тази пещера. Тук живял 1000 дни. След това отишъл в Бобошевския Руенски манастир, наречен на свети Димитър. На времето той бил много известен манастир, с атонски монаси. Там приел монашески постриг. След години, в търсене на уединение, отшелникът отишъл в планината Рила, после в Люлин, върнал се обратно в Рила и там живял в пещера около 40 години. 

Руенски манастир
Иван Рилски се прославя с това, че извършва множество чудеса, помага на хора в нужда, изцелява от тежки болести. В средата на 30-те години на Х век създава Рилската света обител, днес най-големият духовен център по българските земи.

Руенският манастир, който днес носи името на свети Иван Рилски, се намира на метри надолу от пещерата. Местните твърдят, че това е един от първите български манастири, построени след покръстването на българския народ от княз Борис І. Манастирът се слави и като старо книжовно средище, в което през 1743 година е било открито килийно училище.

Снимки: Миглена Иванова и архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30