Въпреки голямото разнообразие от захарни изделия на пазара, българският локум и халва красят трапезата ни в празник и делник. Днес ви срещаме с Мария Георгиева. Тя е управител на ямболска фирма, която произвежда различни видове халви, тахан, локуми и плодови резенки.
Фирмите, които произвеждат продукти с тахан в България може би се броят на пръстите на едната ръка. Ние сме една от тях. Семейната ни фирма е създадена през 1999 година. Стартирахме с производство на няколко вида халви – разказва Мария Георгиева. – Основната суровина за тахан халвата е таханът, по-точно слънчогледовият тахан. По-късно включихме доста други продукти, между които локум, резенки, сусамови халви. В България сусамът като производство и реколта е много слабо застъпен. Така че не можем да си осигурим тази суровина тук. По принцип купуваме вносен сусам, от който произвеждаме сусамовия тахан. Вносът основно се осъществява от Индия и Нигерия.
В последните години се наблюдава тенденция към здравословно хранене, използване на органични храни и таханът е част от това хранене. България включва ли се в тази тенденция? Отговорът на Мария Георгиева е обнадеждаващ:
В последните години и в България доста се употребява таханът, съдим това по нашите продажби. Засилва се потреблението на този продукт и сред младите хора. Тук се включва и пълнозърнестият сусамов тахан. Мисля че България отговаря на тези световни тенденции към по-здравословно хранене. А що се отнася до халвата, основната е слънчогледовата тахан халва. По принцип тахан халвата може да бъде слънчогледова, сусамова, фъстъчена в зависимост от ядката, която се използва за тахана – споделя Мария Георгиева. – На българския пазар, за разлика от турския и гръцкия, най-много се употребява слънчогледовата тахан халва. В нугата халва се съдържа основно захар и глюкоза, а в слънчогледовата преобладава слънчогледовият тахан.
От моето детство си спомням вкуса на слънчогледовата тахан халва. Фирмата ви пази ли този традиционен български вкус ?
Бих казала, че вкусът е абсолютно запазен. Ние произвеждаме по традиционна рецепта, тоест така, както се е произвеждала халвата в България преди 40, 50 и 100 години – казва Мария Георгиева. – С тази разлика, че е подобрен търговският вид на продукта. Той е един от най-древните. Освен това, е и полезен за децата. Защото основната съставка е смляно слънчогледово семе. За разлика от сусама, в България се произвежда достатъчно слънчоглед и затова работим с български производители на слънчоглед.
Локумът е един от традиционните захарни изделия на нашата трапеза. По какво се отличава българският локум от този, който се произвежда в съседните страни?
Мисля, че Турция е номер едно в производството на различните видове локум. Там е буквално бутиково производство. Но като вкусови качества нашият локум не отстъпва по нищо на локума, произведен в съседните страни. Що се отнася до потреблението на различните видове локум, тук трябва да говорим пак за традиции. Най-предпочитаният и търсен е розовият локум или „цветен” както го наричаме. Ароматът, който използвам, е есенция от българска роза – отбелязва Мария Георгиева.
Къде предлагате вашите продукти? Мария Георгиева отговори:
За момента освен в България имаме износ за Румъния и Словения. Надяваме се с годините да разширим продажбите си.
До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...
Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..
В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..
За силата да намерим себе си – в България или в чужбина – говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които..
На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за..
В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните..