Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Германски компании търсят инженерни кадри у нас и подкрепят български стартъпи за излизането им на немския пазар

БНР Новини
Снимка: предоставена от Стефан Йонков

Акцент на посещението в петък на премиера Бойко Борисов в Германия беше представянето на предимствата на България пред германските компании като инвестиционна дестинация. Той се срещна с представители на няколко германски концерна на традиционния годишен форум на семейния бизнес, както и с германския финансов министър Волфганг Шойбле. Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в българското посолство в Берлин, разказа за резултата от срещите:

СнимкаГолемият интерес на присъстващите германски компании по време на форума беше забележителен. Благодарение на доброто партньорство на политическо ниво между България и Германия днес страната ни е изключително добре приета сред германския бизнес. Създаденото доверие, убедеността на немския бизнес, че България е стабилен „остров” на Балканите, подходящ за техни нови задгранични производства, е несъмнен и това беше демонстрирано по време на форума от всички участници. Конкретният резултат е, че беше заявен интерес и желание за задълбочаване на идеите за инвестиции в България. Службата по търговско-икономически въпроси в Берлин ще работи с всеки един от създадените нови контакти. На първи етап отправихме покана към компаниите да посетят България, за да проучат всяка една възможна инвестиционна дестинация за тях и да изберат най-добрата.

За 2016-а година можем да бъдем горди с 6,6 млрд. евро двустранен стокообмен, което е рекорд за двустранната търговия между България и Германия, и петпроцентов ръст спрямо 2015-а. Но интересът сред германските компании към нашата страна трябва непрестанно да се поддържа, допълва Стефан Йонков:

Голяма част от българския износ за Германия се формира от немски инвеститори, които вече произвеждат в нашата страна и експортират обратно към Германия своята продукция. Стартирахме кампания за директен мейлинг до потенциални германски инвеститори с международни производства. Нашата база данни наброява вече над 5000 германски компании и постоянно се увеличава. Друга инициатива е развиването на ново партньорство с Федералната асоциация на малкия и среден бизнес, с която договорихме откриване на тяхно представителство в България, което ще стане факт много скоро. Има и нов момент в сферата на интереса на германския бизнес в областта на стартъпите. Предстоят нови инициативи за съдействие на български стартиращи компании за излизането им на германския пазар.

Най-често инвестиционен интерес към България проявяват компании с технологична насоченост, производства на компоненти за автомобилния сектор, за бяла и черна техника, но се цели разрастване, твърди Стефан Йонков:

Нов сектор е компоненти за жп производството, които се опитваме да развием. Предстои посещение на бизнес делегация от 10-15 немски компании през месец октомври, която организираме съвместно с Асоциацията на германската жп индустрия. Те ще проучват възможностите за производство в страната ни. Тези компании търсят кадри на средно и високо ниво с инженерна подготвеност. Смятам, че и в бъдеще този тренд ще се запази.

Стефан Йонков коментира още, че България може да се поучи от германския опит за справянето с проблема с кадрите:

Проблем с кадрите съществува в цяла Европа. Германия също изпитва недостиг на квалифициран труд. Там добре позната е дуалната форма на обучение. За наша радост правителството ни се фокусира върху нейното въвеждане и у нас. Дуаланата форма на обучение съчетава теоретично с практическо обучение на кадрите и е начин, по който заетите могат да се преквалифицират по-добре. Това би спомогнало и за привличането на нови инвеститори, защото когато един инвеститор знае, че може да намери добри специалисти в определен регион в България, това ще бъде водещият фактор при вземането на инвестиционно решение. Важно е и партнирането на университетите с бизнеса. Една германска компания от автомобилния сектор развива обща магистърска програма с Техническия университет в София – специалистите се обучават теоретично в Техническия университет, а практически работят в компанията. Програмата е създадена изцяло по изискване на германската компания. Този пример трябва да бъде мултиплициран и с други немски компании. Това представлява голям интерес за тях и се радват, когато разберат, че го развиваме в България.

БНР подкасти:

Още от категорията

1 юли 2024 г. е възможна дата за влизане на България в еврозоната

Ако България не влезе бързо в еврозоната, рискува да остане дълго в "чакалнята за еврото", каза пред БНР служебният финансов министър Росица Велкова. Като възможна дата за приемане на общата валута тя посочи 1 юли 2024 г. Очаква се през лятото..

публикувано на 19.02.23 в 13:28

Еврокомисията ще подкрепя България по пътя към еврозоната

Еврокомисията приветства постоянната амбиция на България да се присъедини към еврозоната, когато бъдат изпълнени всички критерии за това, заявиха от институцията за БНР след новината, че въвеждането на еврото няма да е на 1 януари 2024 г., както реши..

публикувано на 18.02.23 в 11:24

Отлага се въвеждането на еврото

България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., съобщи финансовият министър Росица Велкова. На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата страната не е била изслушана за готовността й, макар точката да е била в дневния ред. Причината е,..

публикувано на 17.02.23 в 16:09