Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивановден – празник, свързан с дълбоката българска символика

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 7 януари Българската православна църква почита паметта на св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, наречен още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя.

Снимка

В България Ивановден е един от най-тачените празници от древността до днес. Иван означава „Божия благодат”, но за българите това е името на покровителя на българския род – Свети Иван Рилски, то е символ на вярата, националния дух, патриотизма и българщината. На този ден си припомняме славата на великите български царе с името Иван – Иван Асен II, Иван Шишман, Иван Срацимир, Иван Александър.

Иван е славянската форма на гръцкото Йоан – най-популярното мъжко име в християнския свят. Носили са го 23-ма папи, крале на Унгария, Полша, Португалия, Франция, Русия, български владетели. Наред с английския John (Джон) и френския Jean (Жан), застават неговият турски съименник Yahya (Яхия), арабският يحيى (Яхия). И не само. Това име носят и далеч на изток – на китайски мандарин YueHa (Юехан), на тайвански Iok-hān (Йок-хан), та дори на японски (Йохане).

Днес 300 хиляди българи отбелязват Ивановден и както на Йордановден всички празнуват, така и Ивановден се е превърнал в общонароден празник поради големия брой именици.

Също като Йордановден и Ивановден е празник, свързан с дълбоката българска символика. Т. нар. мръсни дни (от Рождество до Богоявление) са отминали и всички се изпълват с надежда за по-добри времена и сбъдване на най-съкровените мечти.

Снимка: sabori.bg
Къпането за здраве продължава, като на Ивановден ергените къпят момите, младоженките и малките момиченца до 1 г., за да се пречистят и те с осветената богоявленска вода. Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, печена луканка, свински ребра със зеле. Имен ден празнуват всички, които носят името Йоан, Иван и техни производни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиотеатърът не е отживелица и в дигиталния свят

"С появяването на радиото се появи един нов вид творба – радиопиесата, слуховата пиеса, както някои я наричат.... За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие, незатрупани от..

публикувано на 13.02.24 в 06:10

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла. Св. свмчк. Харалампий..

публикувано на 10.02.24 в 05:25

България се прекланя пред Гоце Делчев

В София 152-ата годишнина от рождението на един от най-великите български революционери Гоце Делчев бе отбелязана с тържествен концерт и дискусия. “След две дъщери се ражда син-кръстили го Георги. До ден днешен го познаваме като човек, който обича..

публикувано на 04.02.24 в 14:23